4 februari 2015 Living Lab for the Internet of Everything

14 januari 2015

Op 4 februari 2015, organiseert het Living Lab for the Internet of Everything een bijeenkomst bij de gemeente Den Haag. Wilt u meer weten over hoe sensor informatie kunt inzetten voor de leefomgeving in uw stad? Heeft u vragen over hoe u om moet gaan met ethische vraagstukken rondom monitoring van de openbare ruimte of wilt u meer weten over de vindbaarheid en standaardisatie van sensordata? Kom dan naar Den Haag en laat u inspireren!
 

Programma

In de ochtend neemt CIO Jan Willem Duijzer van gemeente Den Haag, u mee in de smart city ontwikkelingen van de stad. Rob van Kranenburg van de IOT Council, deelt zijn ervaringen met het betrekken van burgers bij IOT in Santander in zijn keynote: "De stedelijke regio als platform". Bastiaan van Loenen van het Open Data Knowledge Centre van de TU Delft geeft een lezing over Smart cities, open data en privacy en gemeente Den Haag licht toe hoe zij sensorinformatie gaat inzetten om de verkeersstromen van en naar het strand te reguleren.

In de middag zijn er werksessies waarin trekkers van het living lab - samen met u - dieper ingaan op actuele vraagstukken. Zo is er de werksessie van het project Dagje Strand in Den Haag, en een werksessie georganiseerd door gemeente Nijmegen over het samen met burgers meten van luchtkwaliteit. In een workshop van Dutch coast leert u meer over rapid prototyping en de werkgroep standaarden gaat onder andere in op de ontwikkeling van een register om sensoren en hun gegevens beter vindbaar en toegankelijk te maken. Wilt u erbij zijn?


Over Making Sense for Society

Op verschillende plekken wordt geëxperimenteerd met sensoren, sensorweb en het internet van mensen en dingen. Daarbij komen zowel mogelijkheden als belemmeringen boven. Het living lab biedt een platform aan bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties die met sensoren/sensorweb aan de gang willen of zijn en daarbij op vraagstukken stuiten waar niet direct een antwoord op te formuleren is. Dat kunnen zowel technische als maatschappelijke vraagstukken zijn.

Het living lab is een open platform. Iedereen kan er een vraagstuk indienen en iedereen kan er een bijdrage leveren aan het oplossen van een vraagstuk. De kracht van het platform ligt in het bundelen van krachten. De krachten van verschillende partijen die met een bepaald vraagstuk worden geconfronteerd, de krachten van partijen met kennis en ervaring die kunnen leiden tot oplossingen en de krachten van partijen die deze oplossingen duurzaam kunnen borgen.

Het lab is geïnitieerd door Geonovum en wordt mogelijk gemaakt door gemeente Nijmegen, gemeente Eindhoven, gemeente Den Haag, gemeente Zwolle, Geonovum, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Rijkswaterstaat, TNO, Geodan, CGI, en VU Amsterdam.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.