Beleidsvoorstel Kwaliteit Metadata Nationaal georegister in consultatie

24 september 2014
alt

Steeds meer dataproviders bieden hun datasets en services aan via een portaal. Het is zelfs zo dat portalen in toenemende mate de énige toegangspoort zijn tot deze gegevens. Het heen en weer sturen van DVD’s heeft haar langste tijd duidelijk gehad. Het digitaal uitwisselen van data vraagt echter wel enige discipline met betrekking tot de beschrijvingen van gegevens: de metadata. En daarmee is het minder goed gesteld, blijkt uit de monitoring op de kwaliteit van metadata in het Nationaal georegister.

Sinds oktober 2012 monitort Geonovum elke zes maanden de kwaliteit van metadata in het Nationaal georegister. Daarbij kijken we naar de kwaliteit van elf metadata elementen die essentieel zijn voor het gebruik en de vindbaarheid van data. Uit de monitor van zowel december 2013 als die van juni 2014, blijkt dat de helft van de organisaties minder dan 65 van de 100 punten scoort op deze metadata elementen. Hun data en services staan online, maar zijn in de praktijk slecht vindbaar of - in het ergste geval - niet bruikbaar, bijvoorbeeld door het opnemen van een interne link naar een dataset.

Voor gebruikers zijn metadata essentieel om gegevens te kunnen vinden en om ze te kunnen gebruiken via een portaal. En ook voor de werking van portalen zelf, is goede metadata van groot belang. Een machine kan een foutje in een code immers niet interpreteren. Om de kwaliteit van metadata te verbeteren, heeft Geonovum een beleidsvoorstel geschreven. Voor wij dit beleidsvoorstel indienen bij het GI-beraad (in november), ontvangen wij graag uw opmerkingen. U kunt uw reacties tot 24 oktober 2014 aan ons doorgeven. Na verwerking van uw reacties dienen wij het voorstel dan ter vaststelling in bij het GI-beraad.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.