Burgemeester Lucas Bolsius is Ambassadeur Anders Kijken

09 november 2016
Anders kijken

We zijn verheugd dat we burgemeester Lucas Bolsius van de gemeente Amersfoort bereid hebben gevonden ambassadeur te worden voor Anders Kijken. Zie ook het persbericht dat vandaag is verschenen.

Anders Kijken is een initiatief van Geonovum, CBS, TNO, VNG en diverse gemeenten. Het doel van deze samenwerking is beschikbare digitale data te visualiseren op kaarten en te gebruiken voor nieuwe toepassingen in het gebiedgericht werken en in het sociale domein. Geografische kaarten worden nu vooral gebruikt in ruimtelijke plannen en bijvoorbeeld bij beleid rond mobiliteit en bouwen en wonen; de klassieke geodomeinen. In de publicatie Anders Kijken zijn juist voorbeelden uit andere domeinen verzameld.

De burgemeester van Amersfoort voorziet een enorme groei van het visualiseren van informatie op kaarten. Hij is van mening dat door informatie samen te brengen en te visualiseren betere en feitelijke analyses gemaakt kunnen worden. Dat helpt enorm bij het nemen van de besluiten en ook bij het toelichten en verantwoorden ervan. Bolsius denkt onder meer aan toepassingen in het veiligheidsdomein, het gebiedsgericht werken en het sociale domein. Zelf gebruikt de burgemeester ook enthousiast kaarten. Bijvoorbeeld om de samenhang tussen lidmaatschap van Burgernet en het voorkomen van woninginbraken te tonen of door in het coffeeshopbeleid de loopafstand als afstandscriterium te kiezen.

Het programma Anders Kijken richt zich op sectoren waar het gebruik van informatie op de kaart nog niet is ingeburgerd. Het gaat dan om sectoren waar zich vraagstukken voordoen, waarbij geo-informatie kan helpen en waar een zekere voedingsbodem bestaat om die te gaan gebruiken. De naam drukt uit dat het vooral gaat om een manier van werken met behulp van gegevens op een kaart, waardoor nieuwe inzichten ontstaan. Voor de gemeentelijke informatievoorziening voorzien we de komende jaren grote uitdagingen. Door overheidsorganisaties te informeren en adviseren hoe Anders Kijken kan helpen bij beleidsontwikkeling, uitvoering en monitoring, willen we bestaande geo-informatie en – voorzieningen nog beter laten renderen. 

Anders kijken is een initiatief van Geonovum, waarin o.a. CBS, TNO, KING, diverse gemeenten en bedrijven participeren.

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.