In consultatie: GeoDCAT-AP specificatie om geo-informatie beter vindbaar te maken

21 juli 2015

Om geo-informatie beter vindbaar te maken in data portalen is er een uitbreiding gemaakt op het DCAT-Applicatie Profiel. Deze maakt het mogelijk om volgens de INSPIRE specificaties opgestelde metadata als RDF te ontsluiten. Deze zogenaamde GeoDCAT-AP ligt tot 31 augustus ter consultatie.

Het DCAT-AP wordt door (open) dataportalen toegepast. Het DCAT-AP is tot op heden niet afgestemd met het geodomein. Het GeoDCAT-AP maakt een vertaling naar RDF voor de meeste ISO 19115 metadata elementen die voor INSPIRE vereist zijn. GeoDCAT-AP is geen vervanging van de huidige metadata standaarden voor geo-informatie, maar maakt het mogelijk om de meest relevante metadata elementen tussen verschillende domeinen uit te wisselen.

GeoDCAT-AP maakt gebruik van bestaande vocabulaires zoals Dublin Core, DCAT en PROV. De vertaling maakt het ook mogelijk om metadata opgesteld volgens het Nederlands profiel op ISO 19115, als RDF te ontsluiten. Ook is er een XSLT script beschikbaar. Daarmee is het mogelijk om metadata in een catalog, zoals het NGR, opgesteld conform ISO19139, automatisch om te zetten naar RDF.

Meer informatie over de standaard en de consultatie is te vinden op het Joinup Platform van de Europese Commissie

 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.