Een festival voor gebruik

06 oktober 2015

De laatste jaren is er veel geo-informatie van de overheid beschikbaar gekomen. De informatie is vaak voor iedereen vrij om gebruik van te maken. Maar hoe doe je dat dan en wat kan je ermee? En wat is er allemaal en waar kan je dat vinden? Dat zijn vragen die centraal stonden op het eerste Geo Gebruikers Festival.  

Festival

Een festival voor geïnteresseerden in de BAG, BGT, INSPIRE en PDOK dat plaats vond bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. De deelnemers vanuit het bedrijfsleven en overheid kwamen bijeen op deze inspirerende locatie om te leren en te ontmoeten. Dirk Houtgraaf (directie RCE) verwelkomde de deelnemers en Noud Hooyman (ministerie van Infrastructuur en Milieu) begeleide de dag als dagvoorzitter.

Gebruik van de infrastructuur 

De eerste spreker was Hans Tijl (directeur Ruimtelijke Ontwikkeling Infrastructuur en Milieu). Hij pleitte voor een optimaal gebruik van de basisinfrastructuur en wilde hierover van gedachten wisselen. Zelf hecht hij waarde aan het centraal stellen van de gebruikersvraag, het verbeteren van datakwaliteit en het beter aansluiten bij het web. Grote uitdagingen voor gebruik van geo liggen in bij de toepassing van smart cities en het Digitaal Omgevingsstelsel, aldus Hans Tijl.

Afbeelding verwijderd. Afbeelding verwijderd.

Locatieserver 2.0

De politie is ook volop bezig met gebruik van geo. De presentatie van Quita Goede en Wimfred Grashoff maakte dat duidelijk aan de hand van diverse casussen. De toepassing voor geo bij de politie zijn legio. Zo levert de locatieserver 2.0 relevante locatiegegevens als service. Agenten worden zo nog beter instaat gesteld hun werk te doen. De geo-basisregistraties vormde een goede eerste stap; nu moet er meer samenhang komen volgens Wimfred Grashoff.

Pitches

Na de pauze was het tijd voor korte pitches over de BGT, PDOK, BAG, INSPIRE en de Roadtainment TopTien. Duidelijk is dat alle BGT bronhouders veel werk verzetten om BGT leveringen mogelijk te maken, er allerlei ontwikkelingen omtrent  PDOK zijn die het gebruikers makkelijker maken en de mogelijkheid geven mee te denken, de kwaliteit van de BAG verder verbeterd wordt en gebruik gestimuleerd, INSPIRE-data nu gemakkelijk is te gebruiken in QGis en dat de gemeente Krimpenerwaard een hele mooie tool heeft om de meeste relevante informatie van een straat boven water te krijgen.

Afbeelding verwijderd. Afbeelding verwijderd.

Verdieping

In de pauze was er voldoende gelegenheid om het festival gevoel verder te beleven. Onder andere met artiesten en innovatieve kunstwerken. In de middag kregen de deelnemers de mogelijkheid om zich te verdiepen in sessies over allerlei onderwerpen en tal invalshoeken. De afsluiting met quotes was komisch en leerzaam tegelijkertijd. Ook werd er deze dag nog een heuse prijs uitgereikt. De Roadie ging volgens de jury van RoadtainmentTopTien naar het Kadaster voor het toegankelijk maken van informatie.

Afbeelding verwijderd. Afbeelding verwijderd.

Presentaties

Wilt u alles nog eens rustig terugkijken? Dat kan middels de beschikbare presentaties. Helaas zijn de vele demo's niet op deze manier op te nemen. 

*** Het excel bestand RoadtainmentTopTien is op aanvraag beschikbaar bij Leo van Nimwegen 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.