Gemeenten prikken hun acties op de Laan van de Leefomgeving

10 maart 2015

Afgelopen donderdag 5 maart faciliteerde Geonovum samen met KING een sessie over de Laan van de Leefomgeving op het door KING en VNG georganiseerde ‘Work in Progress’ congres. Lennert Goemans van de programmadirectie Eenvoudig Beter van IenM trapte af. Hij stimuleerde gemeenten om nu al in de geest van de Omgevingswet te werken. ‘Zo voorkom je een chaos zoals die in 1967 ontstond toen in Zweden werd overgestapt naar het rechts rijden’.

Afbeelding verwijderd.Een verbeterslag zoals die in de Omgevingswet wordt doorgevoerd, vraagt eenzelfde verbeterslag in de gegevensvoorziening. Als metafoor wordt hiervoor de ‘Laan van de Leefomgeving’ gebruikt, waarbij initiatiefnemers, belanghebbenden en bevoegde gezagen over een zelfde informatiepositie beschikken.

Op een architectuurplaat met gegevensstromen gerelateerd aan het aanvragen en afhandelen van een omgevingsvergunning werden de aanwezige gemeentes uitgedaagd om met een prikker aan te geven waar zij voor zichzelf acties zagen. Waar gebruik je bijvoorbeeld welke standaarden in de gegevensuitwisseling? Vervolgens werd discussie gevoerd over wat opviel, en werden vragen beantwoord. Die gingen niet alleen over informatievoorziening, maar vooral ook over de samenhang: wat gebeurt er in de werkprocessen, wie organiseert dit alles etc. Een levendige discussie, die in deze ontwikkelfase zeker nog wel even zal voortduren.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.