Geslaagde eerste consultatie voor Standaard voor Omgevingsdocumenten

27 januari 2017
Presentatie OW

Ruim 150 deelnemers waren op 19 januari aanwezig bij de consultatiebijeenkomst voor de eerste versie van de Standaarden voor Omgevingsdocumenten. Deze standaard wordt door Geonovum en KOOP ontwikkeld in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

De aftrap begon plenair door de dagvoorzitter Rob van de Velde (Geonovum), die een duidelijke opdracht had voor alle aanwezigen: Huiswerk! Sandra van Wijngaarden (Geonovum) en René Dawson (KOOP) namen het daarna over en kwamen met de boodschap dat de standaard van ons allemaal is, en dat dit een bijzonder traject is waarbij wetgeving en ICT parallel lopen met de daarbij behorende uitdagingen.

Deelnemers aan deze middag werden vooraf ingedeeld in twee groepen voor de parallel sessies. De ene groep bestond uit deelnemers vanuit de inhoudelijke hoek (blauwe zaal) en de andere groep waren de deelnemers met meer technisch kennis (gele zaal). Voorafgaand aan deze sessies was er een uitleg over het Informatiemodel, Berichtenmodel en Presentatiemodel.

 

 

In de parallel sessies werden de deelnemers in wisselende volgorde geïnformeerd over:

  • Het Informatiemodel door Paul Janssen  
  • Het Toepassingsprofiel Omgevingsdocumenten (Waterschapsverordening en de Omgevingsverordening) door Luc de Horde
  • Het Berichtenmodel door Arnoud de Boer en Gijs Koedam

Gestelde vragen
In de "inhoudelijke" zaal was er een mooie wisselwerking tussen mensen uit de praktijk en het team dat de standaard aan het maken is. Een veel terugkomende vraag was “wat betekent het werken met standaarden in de praktijk?”. Gedurende de middag werd duidelijk dat de werkprocessen hierdoor zullen worden beïnvloedt. Hierbij is het nuttig om elkaars kennis en ervaring te gebruiken, zoek elkaar dus op! In de "technische" zaal kwamen vooral veel praktische vragen en opmerkingen naar voren zoals “het gebruik van triples zal goed gereguleerd moeten worden”. Alle vragen zijn genoteerd en zullen op een later moment beschikbaar worden gesteld via een Vraag en Antwoord document (FAQ). Dankzij de grote betrokkenheid en enthousiasme van de deelnemers en door de vele en goede vragen die zijn gesteld, heeft het project een goed beeld heeft gekregen van wat er in het werkveld speelt.

Aan het einde van de middag werd iedereen naar huis gestuurd met het door Rob beloofde huiswerk: het beantwoorden van een aantal gerichte vragen over de documentatie die ze vooraf hebben ontvangen betreffende de standaarden, en over de gehouden presentaties.

De routekaart voor de komende tijd
Uiterlijk 30 januari verwachten we van alle deelnemers hun feedback te ontvangen. Op 9 februari zal er in Utrecht een terugkoppel sessie plaatsvinden voor alle deelnemers aan de consultatiesessie. Het zal niet blijven bij deze terugkoppelsessie, het komende jaar zal het werkveld intensiever betrokken gaan worden bij de ontwikkeling van de standaard.

Er is nog veel werk te verrichten maar de eerste stap in het verdere proces om gezamenlijk te komen tot de standaard voor Omgevingsdocumenten is gezet!

Zie ook het bericht: Standaarden Omgevingsdocumenten: consultatie

Afbeelding verwijderd.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.