Informatiemodel welstandsnota’s gepubliceerd

19 september 2014

Op 17 september is het nieuwe informatiemodel voor welstandsnota’s beschikbaar gesteld: IMWE2014. Door het nieuwe informatiemodel voor welstandsnota’s toe te passen, wordt het mogelijk om welstandseisen via ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen. Zo kan iemand die een bouwplan wil indienen naast het bestemmingsplan ook direct de welstandseisen raadplegen.

De website ruimtelijkeplannen.nl gaat IMWE2014 in  de loop van 2015 ondersteunen. Gemeenten kunnen hun welstandseisen dan in samenhang met bestemmingsplannen en structuurvisies publiceren. Voor wie meer wil weten over het toepassen van het informatiemodel in de praktijk, is er een praktijkrichtlijn opgesteld, de PRWE2014. Deze praktijkrichtlijn is nog in bewerking, maar geeft al een goed beeld aan wie meer wil weten over het gebruik van IMWE2014.

Vooruitlopend op het nieuwe omgevingsplan
Het digitaal maken van welstandsnota’s is geen wettelijke plicht. De Woningwet van 1 juli 2004 verplicht gemeenten om een welstandsnota vast te stellen als zij bouwwerken willen toetsen aan redelijke eisen van welstand. Dit hoeft niet digitaal. In de nieuwe Omgevingswet vormt onder andere welstand samen met het bestemmingsplan het nieuwe omgevingsplan dat digitaal beschikbaar, vindbaar en toegankelijk zal zijn. Met het gebruik van IMWE2014 kunnen gemeenten, in voorbereiding op de Omgevingswet, al vanaf 2015 hun welstandsnota’s toegankelijk maken via internet.

Totstandkoming
Het gewijzigde model is in de periode 26 mei tot 7 juli 2014 in publieke consultatie geweest. Daarna zijn de resultaten van de consultatie in afstemming met vertegenwoordigers uit het werkveld en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit verwerkt tot de definitieve versie van het nieuwe informatiemodel.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.