INSPIRE Plugin voor QGIS

28 oktober 2015

Op 1 oktober is een QGIS plugin gelanceerd die het vinden en inladen van INSPIRE datasets en -services gemakkelijker maakt.

De INSPIRE-richtlijn verplicht de Europese lidstaten om geo-informatie over het milieu beschikbaar te stellen. INSPIRE zorgt ervoor dat deze geo-informatie van goede kwaliteit is en dat de inhoud ervan, ook over de landsgrenzen heen, op elkaar is afgestemd. In Nederland zijn inmiddels meer dan 350 INSPIRE datasets en bijbehorende services te vinden via het Nationaal Georegister.

Om het gebruik van INSPIRE-data te vergemakkelijken voor de professionele GIS-gebruikers in Nederland, worden voor de twee meest gebruikte GIS software pakketten – te weten QGIS en ArcGIS Desktop – plugins ontwikkeld. Deze plugins maken het mogelijk om direct via het Nationaal Georegister de INSPIRE datasets en services te vinden en te gebruiken.

De plugin voor QGIS is in oktober opgeleverd. Een QGIS-gebruiker kan deze plugin downloaden in QGIS versie 2.12 via de optie “Plugins” en vervolgens zoeken op INSPIRE Nederland. Vervolgens kan een gebruiker INSPIRE-data zoeken op trefwoord, INSPIRE-thema of type service en het gevonden resultaat direct toevoegen aan QGIS. Zie ook het instructiefilmpje Hoe installeer je de QGIS plug in.

Afbeelding verwijderd.

 

 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.