Kennissessie Harmonisatie

17 juli 2015

Op 21 oktober 2015 is er een Europese INSPIRE deadline. INSPIRE Datasets die vanaf 15 mei 2009 nieuw verzameld zijn of uitgebreid geherstructureerd, moeten op die datum zijn geharmoniseerd. Het gaat daarbij zowel om harmonisatie van de technische manier waarop je gegevens vastlegt als om semantische harmonisatie: gebruiken de lidstaten dezelfde begrippen.

Op 1 juli organiseerde Geonovum een harmonisatie-kennissessie. Daarbij werden de wettelijke verplichtingen nog eens toegelicht en is aangegeven hoe er bij de EU vragen rond dit thema kunnen worden gesteld. Het leeuwendeel van de bijeenkomst stond echter in het teken van tooling die de harmonisatie-opgave kan ondersteunen en praktijkervaringen.

Zo liet Pieter Bresters van het CBS zien hoe CBS voor het INSPIRE-thema statistische eenheden en  populatie dichtheden HALE als tool heeft ingezet bij de semantische aftemming cq mapping  (harmonisatie) en welke issues daar spelen. Haico van der Vegt van het Kadaster heeft toegelicht hoe in het ELF project, waarin de EU topografische diensten samen aan de uitwerking INSPIRE werken, harmonisatie is  uitgevoerd en medio dit jaar zal resulteren in geharmoniseerde services. Maarten Storm van Alterra heeft laten zien hoe FME is toegepast om in EU verband de CORINE dataset naar INSPIRE te harmoniseren. In de verschillende presentaties is duidelijk geworden dat voor harmonisatie verschillende tools ter beschikking staan, maar dat goede kennis en expertise nodig is om het harmonisatieproces uit te kunnen voeren.

Bekijk de presentaties

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.