Nieuwe instrumenten moeten NEN 3610-informatiemodellen beter ontsluiten

25 januari 2015

Om te bevorderen dat informatiemodellen uit het NEN 3610 stelsel, bijbehorende concepten en technische bestanden digitaal beter te vinden zijn, heeft Geonovum de eerste productieomgevingen ontsloten van een conceptenbibliotheek en een technisch register. Tot nu toe werd ieder afzonderlijk informatiemodel op een verschillende locatie en op een andere manier gepubliceerd.

Na jaren van standaardisatie in het geo-domein zijn er anno 2014 veel informatiemodellen onder de paraplu van NEN 3610, het Basismodel Geo-informatie. In deze informatiemodellen komen allerlei concepten voor met bijbehorende definities. Ook zijn er van deze informatiemodellen tal van technische bestanden aanwezig, die het informatiemodel en haar regels implementeren in bijvoorbeeld XML Schema of Schematron.

“Tot nog toe waren deze informatiemodellen, inclusief concepten en technische bestanden, op internet niet goed te vinden”, aldus Frank Terpstra, die zich met Linda van den Brink binnen Geonovum bezighoudt met geo-standaarden en informatiemodellen. “Om dat te veranderen hebben we vorig jaar een testbed gehouden over de uniforme ontsluiting van basiselementen van semantische modellen (technische bestanden) en de semantiek (concepten). Met de beheerders van de verschillende NEN 3610 informatiemodellen hebben we tijdens het testbed de mogelijkheden verkend van twee prototypes, één voor het technisch register en één voor de conceptenbibliotheek.”

Begin dit jaar zijn de twee prototypes doorontwikkeld naar de eerste productieomgevingen. De conceptenbibliotheek bevat de informatiemodellen IMGeo, NEN3610 en IMBRT. Frank Terpstra: “Deze maand verwachten we de bibliotheek ook nog uit te breiden met IMRO.” Het technisch register bevat in eerste instantie IMGeo, NEN3610 en IMRO. “Binnenkort volgt IMBRT en de verwachting is dat in de loop van het jaar nog meer informatiemodellen volgen.”

Naast het ontsluiten van de twee productieomgevingen is Geonovum bezig met het inrichten van een beta-omgeving. Hier zal getest kunnen worden met bijvoorbeeld het gebruik van linked open data via een SPARQL endpoint.

Bekijk de registers

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.