Locatieserver: de frisse opvolger van de geocodeerservice

16 december 2016
Locatieserver

Op 15 december 2016 heeft PDOK de Locatieserver gelanceerd: een frisse opvolger van de veelgebruikte geocodeerservice. Via de locatieserver kan je gegevens zoeken op basis van straatnaam, woonplaats en adres. Je kunt deze service eenvoudig opnemen in eigen viewers en zo uit de meest actuele en betrouwbare overheidsdata putten.

De locatieserver heeft haar oorsprong bij de Politie. In samenwerking met PDOK is er nu een versie van deze tool die voor iedereen beschikbaar is. De nieuwe service biedt een aantal extra's ten opzichte van de geocodeerservice. Zo biedt de locatieservice bovenop de klassieke geocodeerservice een auto-complete functie op zoekopdrachten en kan je gedetailleerde objectinformatie opvragen. Een overzicht alle functionaliteit vindt u in de documentatie op het PDOK Forum.

Op dit moment wordt de BAG-data in de nieuwe Locatieserver dagelijks ververst. In de loop van 2017 wil PDOK nieuwe databronnen in de service opnemen. Bijvoorbeeld het Nationaal Wegenbestand van Rijkswaterstaat (o.a. rijkswegen) en Kadastrale gegevens van het Kadaster (o.a. perceelnummers).

Documentatie, vragen en URL’s

Op het forum van PDOK vindt u alle benodigde documentatie, waaronder de verschillende URL’s van de services; maar ook voorbeelden zijn opgenomen. Heeft u zelf voorbeelden? Deel deze gerust met iedereen. Heeft u vragen, wensen, bevindingen, aanvullingen of opmerkingen dan kunt u deze rechtstreeks plaatsen op het forum. Zo kunnen ook anderen leren van het antwoord op uw vraag.

Geocodeerservice

De geocodeerservice zal nog een half jaar beschikbaar blijven zodat gebruikers de tijd hebben om over te gaan naar de nieuwe Locatieserver. In de eerste drie maanden van deze periode zal PDOK de geocodeerservice bovendien nog blijven updaten.

 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.