November 2017 deadline harmonisatie INSPIRE data en services Annex I

12 januari 2017
INSPIRE uitwisseling

In het kader van INSPIRE realiseren de lidstaten een Europees digitaal snelwegennet om gegevens over de leefomgeving uit te wisselen. Eén van de opgaves die de lidstaten daarvoor oppakken is het doorvoeren van Europese standaarden. Deze standaarden zorgen ervoor dat gegevens van alle lidstaten technisch op dezelfde manier te bekijken en downloaden zijn. Daarnaast zorgen lidstaten er stapsgewijs voor dat de gegevens inhoudelijk en grensoverschrijdend op elkaar aansluiten.

Voor de datasets die onder de eerste Annex van INSPIRE vallen, geldt dat zij vanaf 23 november 2017 conform de INSPIRE dataspecificaties beschikbaar moeten zijn. In de eerste Annex bevinden zich referentiegegevens: administratieve eenheden, adressen, beschermde gebieden, coördinaatsystemen, geografische namen, hydrografie, kadastrale percelen, rastersystemen en vervoersnetwerken. Als alle lidstaten deze gegevens conform dezelfde datastandaard aanbieden, is het eenvoudig om deze informatie van alle lidstaten bij elkaar te zetten en digitaal te verwerken.

In 2020 moeten ook alle data onder Annes II en III beschikbaar komen conform de Europese INSPIRE dataspecificaties. In deze annexen zitten bijvoorbeeld datasets met nutsdiensten, gebouwen, energiebronnen, landgebruik en geologie. Het voldoen aan de Europese dataspecificaties vraagt om een omzetting van de databestanden die hierover nu binnen de lidstaten wordt verzameld. Ter voorbereiding op deze harmonisatieslag is vorig najaar een werksessie over dataharmonisatie en transformatie georganiseerd. De presentaties daarvan kunt u online inzien.

Dataproviders die vragen hebben over de harmonisatie, kunnen terecht bij de INSPIRE helpdesk

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.