PDOK-light: laagdrempelig en betaalbaar open geodata aanbieden

30 december 2014

In opdracht van het GI-beraad en de Regiegroep PDOK heeft Geonovum een verkenning naar ‘PDOK-light’ uitgevoerd. PDOK-light is bedoeld als laagdrempelige, betaalbare oplossing voor het aanbieden van open geodata door alle overheden. PDOK light kan dus ook niet-landsdekkende data bevatten.De verkenning naar PDOK-light is nu online in te zien.

Onderdelen PDOK-light

PDOK-light zou moeten bestaan uit:

  • een self-service uploadvoorziening (waarin data-aanbieders zelf hun data uploaden en hun metadata invullen: eenvoudig tabblad met 10 metadatavelden, aangevuld met een uploadknop);
  • een publicatiefunctie (die na validatie van de metadata automatisch een Atom-download aanmaakt van de dataset);
  • een controlefunctie (die controleert of verwijzingen tussen metadata en data nog werken, of data nog voldoet aan de vooraf opgegeven ‘houdbaarheidsdatum’);
  • dataopslag;
  • een gebruikerscommunity (waarin gebruikers elkaar helpen met tips en tricks, waarderingen voor datasets en dergelijke).

PDOK light zou zoveel mogelijk gebruik moeten maken van functionaliteit van bestaande systemen. Het is dus niet een op zichzelf staand technisch portaal, maar een specifieke uitbreiding (data uploaden en doelgroepspecifieke interface) op het Nationaal georegister.

GI-beraad steunt voorstel

Het GI-beraad steunt het voorstel van PDOK light. Als de financiering voor de realisatie en exploitatie van PDOK rondkomt, kan PDOK light na ongeveer zes maanden in de lucht zijn.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.