Persoonsgegevens hergebruiken: wanneer mag dat?

26 januari 2016
Sensoren in de openbare ruimte

Het is niet altijd helder of je persoonsgegevens die voor een bepaald doel zijn ingewonnen, mag hergebruiken of koppelen voor een ander doel. Wie verschillende datasets aan elkaar wil koppelen die toevallig beiden betrekking hebben op dezelfde plek (straat, wijk, buurt, stad), kan hier al tegenaan lopen. Als opvolging van het Witboek 'Privacy op zijn Plaats, tussen willen weten en wetten’ heeft Geonovum een on-line tool ontwikkeld die (geo)informatiespecialisten en hun collega’s helpt bij het toetsen of hergebruik van die gegevens is toegestaan.

Stel: je wilt een beleidsplan opstellen om bewoners in buurt X meer te laten bewegen. Daarvoor wil je gebruik maken van gegevens, waaronder persoonsgegevens, uit een bewonersonderzoek dat twee maanden eerder in die buurt is gehouden. Mag dat? Of je wilt automobilisten - waarvan je op basis van kentekenregistratie weet dat zij regelmatig een zwaar belaste route door de stad rijden - aanschrijven met een aanbieding om mee te doen in een proef om de verkeersdruk te verminderen: Mag dat?

Artikel 9 Wbp

In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bestaat voor nieuw gebruik van bestaandepersoonsgegevens een specifieke regeling: Artikel 9 Wbp. Dit artikel stelt dat nieuw gebruik mag, zolang het maar verenigbaar is met het oorspronkelijke doel waarvoor de data zijn ingewonnen. Dat is te toetsen aan de hand van een aantal criteria. In de privacytool zijn die criteria omgezet naar een concrete vragenlijst die je online kunt doorlopen. Aan de hand van de antwoorden op de vragen, geeft de tool aan in hoeverre hergebruik van de betreffende data is toegestaan. Met de uitkomst kan je naar de beleidsverantwoordelijke dan wel naar een Wbp-expert om de uitkomsten te bespreken en - zo nodig- maatwerkoplossingen te vinden.
 
De tool is te gebruiken op http://privacy.locatielab.nl

 

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.