Standaard voor planteksten definitief en aanpassing object maatvoering

29 februari 2012
bloemen

Standaard voor planteksten definitief

De standaard voor planteksten, onderdeel van de RO Standaarden 2012, is definitief. Het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening Planteksten (IMROPT) zoals de standaard voor planteksten officieel wordt genoemd, maakt het mogelijk om de teksten van ruimtelijke plannen objectgericht op te bouwen. Zo kan iemand die een plan digitaal raadpleegt, per object in het plan de bijpassende tekst oproepen. Wanneer u er voor kiest de plantekst objectgericht te maken bij een 2012 plan, dan is het gebruik van IMROPT verplicht.
De standaard voor planteksten bestaat uit:

  • Informatiemodel Ruimtelijke Ordening Planteksten: IMROPT2012
  • Toelichting op het informatiemodel - Praktijkrichtlijn voor Planteksten: PRPT2012
  • Implementatiebestanden, waaronder IMROPT schema, XSL en CSS stylesheet bestanden, voorbeeldbestanden

U vindt  de standaard voor planteksten in het dossier RO Standaarden op de Geonovum website.

Aanpassing RO Standaarden 2012: object maatvoering in bestemmingsplannen

In januari 2012 zijn de definitieve RO Standaarden 2012  gepubliceerd. Tijdens het softwareleveranciers overleg van 19 januari jl. werd duidelijk dat het object maatvoering in het bestemmingsplan in de RO Standaarden 2012 een implementatie probleem vormt voor de softwareleveranciers. Om dit implementatieprobleem op te lossen is een technische aanpassing nodig in het Informatie Model Ruimtelijke Ordening (IMRO2012). De verwachting is dat de eindgebruiker van de RO Standaarden weinig van deze aanpassing zal merken.

Achtergrond

Naar aanleiding van de komende wijziging van het Bro zijn in IMRO2012 alle elementen die iets aangeven over de analoge bestemmingsplan kaart facultatief geworden. Informatie als maatvoeringsymbool en tekst mág worden uitgewisseld in de GML. Dit is niet verplicht in de nieuwe RO Standaarden. De RO Standaarden 2012 geven immers alleen nog regels voor het digitale ruimtelijke instrument. Ook in de SVBP zijn alle elementen over de analoge bestemmingsplan kaart vervallen en in een apart facultatief document geplaatst: PRABPK2012. De praktijk wil de standaarden voor analoge plannen echter niet geheel verloren laten gaan.

Aanpassing

De mogelijkheid voor het uitwisselen van verbeeldingsinformatie over het analoge bestemmingsplan in de GML is in de huidige versie van het IMRO zo vrij dat dit niet door de softwareleveranciers ondersteund kan worden. In het IMRO zijn voor het bestemmingsplan twee aanpassingen doorgevoerd om deze uitwisseling wel te kunnen ondersteunen:

  • Attribuut verwijzingNorm bij het object Bestemmingsplangebied: de multipliciteit verhoogd van 3 naar 4
  • Attribuut maatvoeringInfo bij het object maatvoeringInfo: dit samengestelde attribuut is uitgebreid met verwijzingNaarSymboolcode

Door het aanpassen van het Informatie Model Ruimtelijke Ordening (IMRO2012) zijn de volgende documenten ook aangepast:

  • Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen: SVBP2012
  • Praktijkrichtlijn Bestemmingsplannen: PRBP2012
  • Praktijkrichtlijn Analoge Bestemmingsplan kaart: PRABPK2012

Via het dossier RO Standaarden op de Geonovum website zijn de nieuwste versies van deze documenten beschikbaar.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.