Tijd voor nieuwe prioriteiten in sociaal domein

27 augustus 2015

"Gemeenten waren vorig jaar vooral druk bezig met de urgente zaken rond de decentralisaties. Maar nu is het toch tijd om verder te kijken,"  dat blogde Rien Stor van Geonovum op 24 augustus op Gemeente.nu. Rien Stor houdt zich samen met Paul Padding bezig met het beter benutten van geo-informatie in het sociale domein. Zijn blog is nu ook op onze website te lezen

In maart 2014 konden de inwoners van Nederland hun stem uitbrengen voor een nieuw lokaal bestuur. Dit keer werd er met (nog meer) spanning naar de uitslagen uitgekeken, met name omdat we begin vorig jaar aan de vooravond stonden van een grote decentralisatie­operatie in het sociaal domein. Een operatie waarin ook een nieuwe rol voor gemeenten was weggelegd: die van regisseur op basis van één gezin, één plan!

Met die (nieuwe) regierol als vertrekpunt liet de Drentse gemeente Borger-Odoorn het gesubsidieerd vervoer analyseren. In aanvulling op een eindrapport met tekst en tabellen, gebruikte de gemeente een filmpje waarin een dag gesubsidieerd vervoer op een geografische kaart werd getoond. Daarbij werden in minder dan twintig seconden tal van vragen en suggesties opgeroepen. Waarom rijden er zoveel taxi's achter elkaar? Waarom rijdt gesubsidieerd vervoer door tot ver na middernacht? Kan het openbaar vervoer op drukbereden trajecten ingezet worden? Kunnen we gecombineerd aanbesteden? Kan dat met andere gemeenten of samen met de provincies Groningen en Drenthe? De afgelopen maanden is het bewuste filmpje breedverspreid in kringen van beleid en bestuur, ook al omdat op een relatief eenvoudige en kernachtige manier het beleidsvraagstuk met betrekking tot gesubsidieerd vervoer wordt geschetst.

'Goed voorbeeld doet goed volgen', zo luidt een spreekwoord. In dat kader is vorig jaar, naar aanleiding van de analyse van de gemeente Borger-Odoorn, door de VNG een brochure aangeboden aan de wethouders Sociaal Domein, waarin een tiental soortgelijke 'best practices' is opgenomen. Of dat al veel heeft geholpen? Nog niet echt. Gemeenten waren vorig jaar vooral druk bezig met de urgente zaken rond de decentralisaties, waaronder organisatieaanpassingen en aanbestedingen. Kortom: de prioriteit lag even elders.

Inmiddels zijn we een jaar verder. De decentralisaties in het sociaal domein krijgen met horten en stoten overal zijn beslag en wat mij betreft is het dan ook de hoogste tijd om de inspirerende brochurevoorbeelden alsnog na te volgen. Ze zijn actueler dan ooit!

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.