Twee nieuwe werkafspraken BGT: nummeraanduidingreeksen en openbare ruimte labels

30 augustus 2015
luchtfoto

Bij onduidelijkheden, discrepanties of fouten in de BGT | IMGeo Standaarden kan de praktijk vragen hoe de standaarden te gebruiken tot een wijziging in de BGT | IMGeo Standaarden dit recht zet. Dit tussentijds adviseren over het gebruik van de BGT | IMGeo worden werkafspraken genoemd. Eind augustus zijn twee nieuwe werkafspraken verschenen, bedoeld voor leveranciers van BGT software. Het gaat om een werkafspraak over de opname van nummeraanduidingreeksen en een werkafspraak over openbare ruimtelabels in de BGT.

In het kort luiden de werkafspraken:

Nummeraanduidingreeksen
Bij een Pand was het technisch toegestaan om meer dan 1 labelpositie van een nummeraanduidingreeks (NAR) op te nemen. Omdat het niet logisch is om eenzelfde huisnummer in een Pand meerdere keren af te beelden, wordt in de werkafspraak vastgelegd dat het opnemen van meer dan 1 labelpositie bij een NAR niet is toegestaan. Verder worden nog enkele aanbevelingen gegeven over de opmaak van een NAR en het opnemen van nevenadressen in de BGT.

Openbare ruimte labels
Als een openbare ruimte een lengte heeft van meer dan 300 meter, is het noodzakelijk om de naam vaker af te beelden. Dit kan met het objecttype OpenbareRuimteLabel (ORL). Bij het IMGeo+-object openbareRuimte (OPR) wordt de identificatie van een ORL opgenomen. Ten onrechte was het technisch mogelijk om meerdere ORL’s bij 1 OPR op te nemen. Daardoor ontstond onduidelijkheid of er per af te beelden naam een aparte ORL met één labelpositie en eigen identificatie opgenomen moest worden, of dat er één ORL met meerdere labelposities moet worden opgenomen. De werkafspraak legt de eisen voor het opnemen van ORLs en OPRs zoals bedoeld in de BGT gegevenscatalogus nogmaals expliciet vast: 1 ORL met meerdere labelposities bij 1 OPR.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.