Update Living Lab for the Internet of Everything

15 juni 2014

Op 4 juni organiseerde het Living Lab for the Internet of Everything een openbare bijeenkomst bij het Ministerie van Economische Zaken | Netherlands Space Office. Centraal op het programma stonden werkgroepsessies van onder meer de case Nijmegen, Seismiek en Gebouwen, Standaarden en de Energiecampus Wageningen. Hieronder vindt u een statusupdate van de werkgroepen.

Statusupdate werkgroepen

Dynamische milieuzonering Nijmegen | Op 4 juni was de kick-off van de werkgroep, die met mid-range sensoren milieumetingen wil gaan doen rond de nieuwe Waalbrug in Nijmegen. Dit op initiatief van Paul Geurts van de gemeente Nijmegen. Samen met RIVM en diverse leveranciers gaat deze groep sensoren selecteren en bij elkaar plaatsen zodat er geijkt en vergeleken kan worden. Ook gaat de groep aan de slag met vragen over slimme opslag van big data. De gemeente Nijmegen wil de sensordata visualiseren ten behoeve van ruimtelijke planning. Ook wil deze werkgroep de sensordata op een werkbare manier beschikbaar maken om het te kunnen gebruiken voor dynamische milieuzonering. Om uit te vinden welke vragen er in de Nijmeegse organisatie leven rond sensordata, organiseert deze werkgroep bovendien een innovation hack.

Seismiek en Gebouwen | Om voorspellingen te kunnen doen over de impact van seismische activiteit op de bebouwde omgeving, heeft Han Geurdes van CGI een statistisch model ontwikkeld. Binnen het living lab wil hij dit model verder toetsen en verfijnen. Hij heeft onder meer een data-analyse gemaakt van metingen van BIM Systems in en onder de Martinitoren. Hij heeft tot nu toe bruikbare input verzameld op zijn model, maar we zijn nog op zoek naar een vliegwiel om het ook in de praktijk op grotere schaal verder handen en voeten te geven.

Energiecampus Wageningen | De Energiecampus heeft de belangen verkend van iedereen die in deze case interesse heeft. Eén van de ideeën is om een dashboard met game-element te creëren om energieverbruik inzichtelijk te maken. Met de werkgroep Standaarden, wordt samengewerkt om in beeld te krijgen welke verschillende standaarden nodig zijn en of daar vereenvoudiging in mogelijk is. Verder wil deze werkgroep ook aan de slag met een 3D model van het gebouw om metingen 3D ook inzichtelijk te maken.

Privacy en Ethiek | De werkgroep Privacy en Ethiek brengt onderzoeksresultaten en kennis vanuit verschillende hoeken (o.a. Universiteit Tilburg, TU Delft, TU Eindhoven, Geonovum, gemeente Eindhoven ) bij elkaar om tot een aanbeveling te komen. Voorlopig beeld is dat wetgeving achter loopt bij de realiteit. Vraag is of je de wetgeving ooit mee kan laten lopen met de snelheid van ontwikkelingen. De werkgroep belicht ook verschillende typen sensoren: op je lijf bijvoorbeeld of in de openbare ruimte. Wat er is, wordt in beeld gebracht.

3D stadsmodel als user-interface | Eindhoven wil haar 3D stadsmodel gebruiken als user-interface naar meetgegevens. Het gebruik van 3D informatie is weerbarstig. Er is nu contact met de 3D Special Interest Group om uit te zoeken hoe je ervoor zorgt dat sensoren ook echt in het 3D model geïntegreerd raken.

Standaarden | Nu alle gemeenten smart willen worden, zie je dat iedereen met eigen leveranciers in zee gaat. Maar wil je samenwerken of uitwisselen met buurgemeenten – of buurlanden – dan zal je afspraken moeten maken over sensordata. Daar houdt de werkgroep standaarden zich mee bezig. Om sensoren en hun data beter vindbaar te maken, wil deze werkgroep ook een sensor register opzetten. Tot slot zoekt de groep afstemming met de verschillende cases om te inventariseren hoe standaarden daar een rol spelen.
 

Meer weten over of meedoen in het Living Lab for the Internet of Everything?

LinkedIN | wiki | twitter @geonovum en #labms4s | nieuwsbrief

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.