Geodata - brandstof van de zelfrijdende auto

02 maart 2016
Auto's

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft Geonovum een verkenning uitgevoerd naar de zelfrijdende auto en geo-informatie. Doel van de verkenning was om te bepalen wat de behoefte is aan geografische informatie van overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen voor experimenten met zelfrijdende auto’s. De rol van de overheid op het gebied van geodata en de zelfrijdende auto staat centraal in de verkenning.

Als we de experts op het gebied van mobiliteit mogen geloven, staan we aan de vooravond van een transitie in de manier waarop het verkeer en vervoer en daarbuiten georganiseerd zijn. Voertuigen worden uitgerust met steeds meer sensoren en communicatiemiddelen, en worden daardoor slimmer en in staat om onderling en met de weginfrastructuur te communiceren. Uiteindelijk zullen auto’s autonomer worden, de rol van de bestuurder meer en meer overnemen en zelf gaan rijden.

De overheid wil in Nederland een stimulerend klimaat creëren voor de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Deze auto’s kunnen onderling en met de wegkant communiceren. De verwachting is dat zij onder meer een positieve bijdrage leveren aan verkeersdoorstroming, verkeersveiligheid en het milieu. De verkenning laat zien wat er zich op het gebied van geodata van en voor de zelfrijdende auto afspeelt.

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.