Verwerken gerechtelijke uitspraken en Ruimtelijkeplannen.nl

04 juni 2015

Al geruime tijd draagt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een deel van haar uitspraken bestuursorganen op om bepaalde aanpassingen binnen een bepaalde termijn in het bestemmingsplan te verwerken of om voor onderdelen een nieuw besluit te nemen.
Op Ruimtelijkeplannen.nl moet duidelijk zijn in hoeverre een plan niet in werking is getreden of onherroepelijk is.

Met het gebruik van de RO Standaarden 2012 is er een werkwijze opgesteld om de status van het bestemmingsplan, wijzigings- of uitwerkingsplan, exploitatieplan of rijksbestemmingsplan dan wel een onderdeel daarvan, via Ruimtelijkeplannen.nl inzichtelijk te maken. Met behulp van de dossierstatus in het manifest en het IMRO plantype gebiedsgerichte besluit kan de ‘gerechtelijke uitspraak’ digitaal beschikbaar worden gesteld. Deze werkwijze is beschreven in bijlage 2 van de Praktijkrichtlijn Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten (PRTRI2012).

Bij het publiceren van gerechtelijke uitspraak op basis van IMRO door een gemeente, wordt in ieder geval met behulp van het ECLI nummer (European Case Law Identifier -dat de AbRS gebruikt-) verwezen naar de betreffende uitspraak. Wanneer de gemeente er voor kiest de gehele uitspraak als pdf aan de contour van de uitspraak toe te voegen, dan dient dit wel de geanonimiseerde versie van de website van de Raad van State te zijn. In de praktijk is namelijk gebleken dat er ongeanonimiseerde uitspraken van de Raad van State op Ruimtelijkeplannen.nl zijn gepubliceerd. Dit is in het kader van Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) onwenselijk.

Meer weten over de werkwijze gerechtelijke uitspraken, raadpleeg bijlage 2 van de PRTRI.

 

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.