Wijziging onderdeel RO Standaarden: Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten

15 oktober 2014

De Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012 is gewijzigd. Met de publicatie in de Staatscourant op 13 oktober 2014, treedt de nieuwe versie van de Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten, de STRI2012 versie 2.0, per 1 januari 2015 in werking. Deze standaard is onderdeel van de RO Standaarden 2012.

Aanleiding
Aanpassing van de Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten is nodig zodat het ook mogelijk wordt om welstandsnota's digitaal beschikbaar te stellen. De systematiek van het beschikbaar en vindbaar maken van ruimtelijke plannen staat beschreven in de STRI2012. Deze standaard is nu aangevuld voor beschikbaarstelling van digitale welstandsnota's. Het digitaal beschikbaar stellen van welstandsnota's is niet verplicht. Wel maakt welstand, samen met het bestemmingsplan, straks deel uit van het omgevingsplan onder de nieuwe Omgevingswet. In voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet, kunnen gemeenten door deze wijziging van de STRI, hun welstandsnota's digitaal beschikbaar stellen. De datum waarop digitale welstandsnota’s via de Landelijke Voorziening Ruimtelijkeplannen.nl ontsloten kunnen worden. zal via deze nieuwsbrief bekend worden gemaakt.

Wijziging
De volgende paragrafen in de STRI2012 zijn aangevuld:

  • Hoofdstuk 1 - ook op basis van de Woningwet vastgestelde welstandsnota’s elektronisch beschikbaar gesteld worden;
  • Paragraaf 2.1 – welstandsregels uitwisselen alleen als objectgerichte tekst;
  • Paragraaf 4.1 met bijbehorende tabel 4 – opbouw identificatienummer voor digitale welstandsnota;
  • Paragraaf 4.2 met bijbehorende tabel 5 – bestandsnaam vereisten voor digitale welstandsnota’s.

Raadpleeg de wijzigingen van de STRI2012.

Achtergrond
De digitale welstandsnota heeft geen expliciete wettelijke grondslag in de Woningwet, of in enige andere wet. Op dit moment is dus slechts sprake van een facultatieve/vrijwillige deelname van de gemeenten. Dit blijft ook zo. Indien en voor zover gemeenten gebruik willen maken van de mogelijkheid om kosteloos digitale welstandsnota’s via Ruimtelijkeplannnen.nl beschikbaar te stellen, worden er wel technische eisen gesteld aan de wijze van digitale ontsluiting. Er is voor gekozen deze eisen op te nemen in de STRI2012, omdat deze ook vergelijkbare eisen voor digitale ruimtelijke plannen bevat en het de gemeentelijke uitvoeringspraktijk vergemakkelijkt als digitale welstandsnota’s op dezelfde wijze kunnen worden aangeboden.

Aan de slag
De aanvullende vereisten in de nieuwe versie van STRI2012 worden in de komende maanden in software geïmplementeerd. Wanneer u gebruik wilt maken van de mogelijkheid om digitale welstandsnota´s te publiceren, kunt u gebruik maken van het Informatiemodel digitale welstandsnota's (IMWE2014). Daarnaast zal de functionaliteit van de software waarmee u nu werkt voor het publiceren van ruimtelijke plannen in de loop van 2015 moeten worden aangevuld. De aanvulling heeft betrekking op de vernieuwde versie van de STRI2012.

Vragen
Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, of wilt u meer weten over IMWE of heeft aanvullingen voor de praktijkrichtlijn? Laat het ons weten via de helpdesk voor IMWE bij Geonovum.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.