GeoPackage

Geopackage is een op SQLite gebaseerde internationale open standaard waarmee je geografische informatie kunt uitwisselen. In 2019 is deze standaard opgenomen op de Nederlandse Pas-toe-of-leg-uit-lijst. Dit betekent dat Nederlandse overheidsorganisaties bij het aanbieden van een download van hun data naast GML ook het GeoPackage formaat moeten kunnen leveren.

GeoPackage biedt het voordeel dat het makkelijk en zonder veel achtergrondkennis te gebruiken is. Hiermee brengt het de toepassing van geografische informatie binnen bereik van een grotere groep gebruikers.

 

Introductie op GeoPackage

External video URL

GML en GeoPackage naast elkaar

GeoPackage staat naast GML als uitwisselformaat op de Pas-toe-leg-uit lijst. Voordelen van het uitwisselen van data in GeoPackage is dat je een GeoPackage direct kunt openen, zonder de data te converteren. Ook is de bestandsomvang kleiner dan een GML bestand. De ondersteuning van GeoPackage in verschillende softwarepakketten is ook goed. Door de beperkte bestandsomvang en snelheid is een GeoPackage voor dataleveringen aan derden of aan PDOK vaak een praktischer formaat dan een GML.

GML is daarentegen het optimale formaat als het gaat om validatie en specialistische uitwisseling van data zoals 3D geometrie. Daar waar het gaat om het uitwisselen van data tussen bronhouder en een landelijke voorziening is het van belang dat het uitwisselformaat validatie mogelijk maakt. In zo’n geval blijft GML (en de bijbehorende xsd-schema’s) het meest geschikte formaat. GeoPackage is dus geen vervanging van de berichtenuitwisseling op basis van GML of anderszins tussen bijvoorbeeld gemeenten en landelijke voorzieningen zoals StufGeo berichten.

Bekijk de standaard op Geopackage.org

Pas toe of leg uit

webzegel goedgekeurde open standaardGeoPackage staat op de Pas-toe-of-leg-uit-lijst van het Forum Standaardisatie. Dat betekent dat overheidsorganisaties deze standaard moeten uitvragen bij aanschaf van ICT-producten of ICT-diensten van € 50.000 of meer.

Zie ook de aankondiging van de opname op de lijst