24 juni Living lab for the Internet of Everything bijeenkomst Nijmegen

28 mei 2015

Op 24 juni organiseert het Living Lab for the Internet of Everything een symposium bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens deze bijeenkomst presenteren sprekers als Maurice Geraets van NXP Semiconductors en Jaap-Henk Hoepman van Radboud Universiteit Nijmegen hun kennis en ervaring met het Internet of Everything en de toepassing ervan in steden en organisaties.

In de middag kan je aanschuiven in één van de volgende werksessies of mee op excursie:

(Linked) sensordata
Hoe kan je sensordata delen tussen platforms en met elkaar. Welke taal willen we gebruiken om dit te doen? Daar gaan we het over hebben in deze werksessie. We kijken daarbij nadrukkelijk naar standaarden uit het semantisch web. Daarmee kan je bijvoorbeeld metadata aan meetgegevens hangen zodat je niet alleen ‘42’ terugkrijgt maar ook weet of dit over snelheid of temperatuur gaat. Deze sessie wordt geleid door Marcel Reuvers van Geonovum.

Rijden met sensordata
De overheid wil in Nederland de verdere ontwikkeling van geautomatiseerd rijden stimuleren. Voor geautomatiseerd rijden is weten waar je je bevindt, waar je naartoe wilt en hoe je directe omgeving eruit ziet van groot belang. In deze werksessie neemt Arnoud de Boer van Geonovum je mee in een inventarisatie naar de behoefte aan geografische informatie voor experimenten met zelfrijdende auto’s. Samen doorlopen we verschillende aspecten zoals inwinning, kwaliteit, beschikbaarheid, en infrastructuur van geo-informatie voor geautomatiseerd rijden.

Ga aan de slag als Smart citizen!
Het is steeds gemakkelijk zelf data te verzamelen. Dat kan met smartphones en slimme horloges of – goedkoper en spannender - met zelfgebouwde sensoren. In het Smart Citizens Lab onderzoeken burgers, wetenschappers en ontwerpers de potentie van dit soort instrumenten. Wat kunnen we allemaal meten, hoe doen we dat het beste, en misschien wel het belangrijkste, hoe gebruiken we die zelf vergaarde kennis vervolgens om de stad gezonder of leuker te maken? Het Smart Citizen Lab biedt pioniers en enthousiastelingen nu voor het eerst de ruimte hiermee te experimenteren. Op 24 juni kunt u in een workshop op het symposium van het living lab kennismaken met het concept van het Smart Citizen Lab. In deze workshop ga je ook zelf aan de slag met concepten voor burger meetnetten. De workshop wordt gegeven door Frank Kresin, Research Director Waag Society en initiatiefnemer van het Smart Citizen Lab.

Excursie naar de sensorlocaties "Smart Emissions"
Onder leiding van Linda Carton van de Radboud Universiteit), kan je 24 juni een bezoek brengen aan de sensor locaties van het project “smart emissions”. Het project “smart emissions” zet low-cost sensoren in om lokaal de luchtkwaliteit te meten. Burgerparticipatie is daarbij een belangrijk aspect. Tijdens het bezoek doe je ook een sensorlocatie van het Landelijk Meetnet aan. De low-cost sensoren die in Nijmegen zijn verspreid, worden geijkt op de twee professionele stations van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. RIVM beheert dit landelijk meetnet. Hans Berkhout van het RIVM neemt je ter plaatse mee in wat er komt kijken bij het meten van luchtkwaliteit.

Wil je erbij zijn? Meld je aan

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.