Geo op het web via huidige infrastructuur

13 maart 2016
consortium

Op 17 maart worden de eerste resultaten bekendgemaakt van het testbed ‘geo voor het web’. Een van de deelnemers is een consortium van drie partijen. In de afgelopen maanden hebben zij zich gebogen over de vraag hoe geo-informatie op het web moet verschijnen, gebruikmakend van de huidige infrastructuur.

Het consortium bestaat uit Interactive Instruments, GeoCat en Linked Data Factory. Interactive Instruments uit Bonn is gespecialiseerd in softwareontwikkeling en consultancydiensten met betrekking tot ruimtelijke en tijdelijke informatie, met een focus op oplossingen die gebaseerd zijn op webtechnologieën en open standaarden. GeoCat uit Bennekom is een bedrijf dat aangepaste software en diensten aanbiedt die ervoor zorgen dat georuimtelijke gegevens op het internet eenvoudiger en efficiënter gepubliceerd kunnen worden. Derde partij in het consortium is Linked Data Factory, een bedrijf dat zich specifiek richt op alles wat te maken heeft met Linked Data.

Meedoen aan het testbed
Voor Lieke Verhelst, oprichtster van Linked Data Factory, was het een uitdaging om aan de slag te gaan met Linked Geo Data en SEO (Search Engine Optimization). “De extra dimensies (spatial en SEO) zorgen ervoor dat je naast de gebruikelijke vraagstukken die er bij het maken van Linked Data zijn, nog even harder moet nadenken hoe je dingen oplost.” Voor Paul van Genuchten, softwareontwikkelaar bij GeoCat, was meedoen aan het testbed een soort van logisch vervolg op een sessie over data discovery die het bedrijf uit Bennekom vorig jaar heeft gegeven, als onderdeel van de Pilot Linked Data Nederland. “Met beperkte inspanningen bleken de resultaten toentertijd toch al erg interessant.” Clemens Portele, directeur van Interactive Instruments, ziet in het testbed vooral een mooie kans om een toekomstbestendige set van ruimtelijke gegevens voor het web te ontwikkelen. “Waarbij ook nog eens rekening moet worden gehouden met de al bestaande infrastructuur voor ruimtelijke informatie.”

Dilemma’s
Bij het onderzoek is Lieke Verhelst een aantal dilemma’s tegengekomen. “Het doel van het testbed was: zorg voor betere integratie van geodata in het world wide web door gebruik te maken van Linked Data-principes. Wij hebben gemerkt dat de bedrijven achter de zoekmachines een aparte kijk hebben op deze principes. Het vocabulaire dat ze hanteren, schema.org, is daar een voorbeeld van. Zij vinden dat schema.org op zichzelf staat, maar dat het mensen niet belemmert om de oorspronkelijke Linked Data principes te hanteren. Onze aanpak in het testbed is er op gericht om beide werelden optimaal te bedienen.” Paul van Genuchten is het opgevallen dat ieder ‘domein’ (of het nu gaat om wetenschap, open data of beleid/milieuwetgeving) zijn eigen manier en eisen heeft met betrekking tot opslag en vindbaarheid van gegevens. Clemens Portele heeft het liever over lessen die zijn geleerd over de manier waarop dingen werken of juist níet werken. Bijvoorbeeld met betrekking tot de manier waarop gegevens (niet) zijn vastgelegd of de manier waarop gegevens worden geïndexeerd door zoekmachines.  

Samenwerking en ondersteuning
Lieke Verhelst is tevreden over de ondersteuning bij het testbed: “Die ondersteuning is prima geweest. Geonovum heeft ervoor gezorgd dat er een community rondom het testbed is ontstaan, waardoor de deelnemers goed gebruik van elkaars resultaten en kennis hebben gemaakt.” Ook Clemens Portele is content met de ondersteuning die in de afgelopen maanden is geboden. Sowieso kijkt hij terug op een prettige periode. “Er is plezierig samengewerkt met partijen en experts met verschillende achtergronden.” Ook de samenwerking met Apiwise, een partij die bij een andere vraag uit het testbed betrokken was, beschouwt Portele als plezierig. “In sommige gevallen was er overlap in onze onderzoeksvragen en dan vond er overleg met hen plaats. Dat was altijd prettig.” Paul van Genuchten heeft ook de interactie tussen de consortiumpartners als erg goed ervaren. “Het waren toch partijen die niet eerder met elkaar hadden samengewerkt.” 

Op 17 maart worden de eerste resultaten gepresenteerd van het testbed ‘geo voor het web’. Ook worden tijdens deze bijeenkomst nieuwe vragen aangekondigd die in het testbed worden onderzocht.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.