Kwaliteitsbeleid metadata Nationaal georegister

07 december 2014
open

Niet werkende links. Het ontbreken van gebruiksvoorwaarden. Een contactadres dat niet wordt beheerd... Voor een gebruiker is het frustrerend als hij met deze problemen wordt geconfronteerd. Om de vindbaarheid en het gebruik van datasets en services vanuit het Nationaal georegister te verbeteren, is er een kwaliteitsnorm voor metadata opgesteld. Aan de hand van deze norm monitort Geonovum vier maal per jaar de kwaliteit van metadata in het Nationaal georegister.

Om een beeld te krijgen van wat je als gebruiker van een dataset of service kan verwachten, zijn duidelijke beschrijvingen van groot belang. En in een wereld waarin machines onderling gegevens uitwisselen zonder tussenkomst van mensen, is het aanhouden van een afgesproken structuur eveneens van groot belang. Eigenlijk ziet iedereen het nut van duidelijke en goed ingevulde metadata in. Toch gaat het nog wel eens mis. Om hier aandacht voor te vragen is er kwaliteitsbeleid en een kwaliteitsnorm voor metadata opgesteld.

Vier maal per jaar toetst Geonovum beschrijvingen in het Nationaal georegister op een metadata elementen die essentieel zijn voor het gebruik en bijdragen aan de vindbaarheid van de beschreven data. Bij een score onder de norm, is metadata in de praktijk onbruikbaar. Geonovum informeert de dataprovider hierover met het verzoek de metadata te verbeteren. Als een half jaar na eerste signalering de score en daarmee de vindbaarheid en bruikbaarheid van metadata niet substantieel is verbeterd, wordt de dataset of service niet meer getoond in het Nationaal georegister of wordt de metadata gemarkeerd als onjuist/onvolledig. Dit beleid is op 2 november 2014 vastgesteld in het GI-Beraad.

Het beleid en de monitoringscriteria kunt u inzien in het document: Kwaliteitsbeleid en -norm metadata ontsloten in het Nationaal georegister

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.