Nationale 3D initiatieven in andere landen

01 februari 2012
rondje

Nu de BGT voorbereid is op 3D, is het voor Geonovum interessant om te kijken op welke manier andere landen bezig zijn met “3D mapping” en tegen welke uitdagingen zij aanlopen. Daarom organiseerde Geonovum op 21 en 22 januari de workshop “CityGML in national mapping”. Deze workshop vond plaats bij de Franse topografische dienst in Parijs (IGN) en was een samenwerking tussen Geonovum, OGC en EuroSDR.

De focus van de workshop was uitwisseling van ervaringen over het genereren van landsdekkende 3D datasets en de verspreiding van deze datasets via geo-informatie infrastructuren (SDIs).

Ondanks de volwassen wordende 3D technologieën, is het nog steeds niet vanzelfsprekend voor overheden om de stap naar 3D te maken. Voor veel landen ligt de uitdaging in het uitbreiden van hun 2D mapping naar 3D mapping activiteiten. Maar de presentaties die op 21 en 22 januari gegeven werden, maakten duidelijk dat veel nationale en regionale “mapping” autoriteiten de stap richting 3D wel langzamerhand gaan zetten.

Daarbij kwam de groep deelnemers tot de volgende lijst met issues die op korte termijn aandacht verdienen:

  • Wie is de klant en/of gebruiker van 3D data en welke ruimtelijke vraagstukken kunnen (alleen) met 3D data worden opgelost?
  • Er is behoefte aan een duidelijk en breed gedragen 3D standaard.
  • Hoe kan de integratie van 3D topografie met andere 2D en 3D data worden gerealiseerd?
  • Hoe kunnen toekomstvaste 3D data worden gerealiseerd; dat wil zeggen ondersteund door beheer en update processen? Dit in tegenstelling tot 3D bestemd voor ad hoc visualisatie.
  • Er is behoefte aan 3D beleid op Europees en nationaal niveau, ook in relatie tot INSPIRE (INSPIRE Buildings kennen bijvoorbeeld al een 3D profiel).

Binnen EuroSDR en OGC zullen deze issues worden opgepakt. Bovendien gaven verschillende landen tijdens de workshop aan samenwerkingen te willen starten met andere landen rond de bovenstaande 3D issues. Geonovum is met vijf van die partijen inmiddels een samenwerking aan het verkennen.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.