SKOS op 'pas toe of leg uit' lijst

21 juni 2015

SKOS (Simple Knowledge Organization System) is toegevoegd aan de ‘pas toe of leg uit’-lijst van Forum Standaardisatie. Deze standaard is aangemeld voor opname op de lijst voor ‘pas toe of leg uit’ namens het Platform Linked Data Nederland. Voor standaarden op de pas toe of leg uit lijst geldt dat organisaties binnen de Nederlandse overheid deze standaard verplicht moeten toepassen.

SKOS is een standaard die de principes van het Web doortrekt naar systemen van kennisontsluiting. De behoefte aan kennisontsluiting begint vaak bij de bewustwording van de eigen taal. Elke organisatie hanteert begrippen in een specifieke betekenis. Kennis van zulke begrippen is essentieel. Het is dan ook een goed idee om deze kennis structureel en systematisch vast te leggen en te ontsluiten.

Het basisidee is dat elk begrip een eigen webadres krijgt. Voorbeeld: het begrip inkomsten wordt gebruikt door de belastingdienst maar ook door het gevangeniswezen (nieuwe bajesklanten). Beide begripshanteringen krijgen een eigen webadres. Aan het webadres is te zien welke organisatie verantwoordelijk is voor de definitie van het begrip. Dat is niet alleen simpel en doeltreffend, het geeft ook eenduidigheid.

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.