Steeds meer organisaties voldoen aan kwaliteitsnorm metadata

13 april 2016
metadata validator

Om te kunnen beoordelen of een dataset bruikbaar is, wil je graag een aantal dingen van die dataset weten. Dat geldt zowel voor mensen als voor computers. Met behulp van metadata maak je een dataset of dataservice beter vindbaar en herbruikbaar.

Om de kwaliteit van metadata van data en services in het Nationaal georegister te verbeteren, monitort Geonovum eens per kwartaal hoe goed de Nederlandse metadata is. Wij doen dat aan de hand van 26 elementen die in de metadata-standaarden zijn beschreven. Voor al deze elementen zijn punten te verdienen. Je metadata voldoet aan de norm als je tenminste 82 punten haalt in het geval van datasets. Voor services voldoe je aan de norm als je tenminste 78 punten haalt.

Afbeelding verwijderd.

Bij de laatste monitoring op het Nationaal georegister in maart 2016, zat 90% van de metadata voor datasets boven de norm. Van de metadata voor services voldoet 80% boven de norm. Uit de monitoring blijkt dat steeds meer organisaties aan de norm voldoen. Bij organisaties die veel datasets aanbieden, werkt deze ontwikkeling ook positief door in het totaal aan datasets dat aan de norm voldoet. Organisaties die de norm nog niet halen, bieden over het algemeen minder dan 10 metadatabeschrijvingen aan.

Bekijk de monitoringsrapportage

Zie ook

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.