UX data challenge | 2 december, 3 linked data prototypes

11 november 2016
UX data challenge

Op 3 november organiseerde het Platform Linked Data Nederland samen met CGI en de Universiteit van Twente een UX Linked Data Challenge. Linked data is een manier van data integratie, waarmee je gegevens betekenisvol met elkaar kunt verbinden met behulp van internet technologie. En door gegevens machine-leesbaar te maken met behulp van Linked Data en van een context te voorzien, kun je computers gerichter en beter laten zoeken naar de informatie die je zoekt en kun je gegevens uit verschillende bronnen makkelijker met elkaar combineren.

In het Platform Linked Data Nederland wordt al geruime tijd geëxperimenteerd met de mogelijkheden van linked data. Deze activiteiten hebben geleid tot de eerste publicaties van linked datasets en tot de eerste gebruikerstoepassingen met linked data. Op 3 november stonden de schijnwerpers op een volgende stap: Een betere user interface van linked data toepassingen. Dit is ook één van de punten die op de TO DO list staat van Frank van Harmelen van de VU Amsterdam waar Platform Linked Data Nederland graag een bijdrage aan wil leveren. In CGI's Spark Innovation Center in Rotterdam kwamen hiervoor een aantal visualisatie en linked data experts bijeen. Hun uitdaging was: Maak een toepassing die de kracht van linked data goed benut, die eenvoudig te bedienen is en die uitnodigt tot meer en beter gebruik van linked databronnen.

Na vijf pitches van uitdagingen waarvoor een toepassing gemaakt kon worden, gevolgd door pitches over diverse tools die gebruikt kunnen worden om een toepassing mee te maken, gingen de deelnemers in teams met drie uitdagingen aan de slag. Op 2 december zullen de teams hun prototypes op basis van de challenge presenteren op het Linked Data Symposium bij Waternet in Amsterdam.

De uitdagingen waarvan we een prototype tegemoet zien zijn:

Huizenkoper challenge, verken interactief en digitaal de woning en de buurt | Wie een huis koopt, wil graag van alles van zijn huis en buurt weten. Wat is er eigenlijk allemaal beschikbaar? Hoe maak je deze bronnen eenvoudig toegankelijk? Eén team gaat hiermee aan de slag. ‘Komt hier een mooi prototype uit’, zo beloofde Bart Jan de Leuw van CGI, ‘dan zoeken we een manier om deze waarde aan de man te brengen’.

Omgevingswet, one click on the map challenge | De uitvoering van de Omgevingswet stelt ons voor de uitdaging om met behulp van data uit diverse bronnen, complexe vragen te beantwoorden. Dit is een interessante use case voor linked data. Kan je met een klik op de kaart weten wat er waar mag? Hoe vind je data die aan een bepaalde vergunning is gerelateerd? Kan ik hier een huis bouwen? Mag ik een windmolen in mijn tuin zetten? Hier is al een eerste succes geboekt met het combineren van geovisualisaties met SPARQL. Deze mogelijkheid zal beschikbaar komen in YASR.

Data Journalism challenge | Journalisten maken gebruik van data uit verschillende bronnen en presenteren hun verhalen steeds vaker voorzien van aantrekkelijke visualisaties (landkaarten en grafieken) om nieuwsitems informatiever en mooier te maken. Goede voorbeelden hiervan vind je in kranten als de Guardian en de Financial Times en bij de BBC. Het data journalism team zal laten zien hoe je op basis van een linked dataset over drones aanvallen in Pakistan een interessant journalistiek verhaal kan vertellen, door verschillende bronnen te verbinden.

We kijken uit naar de uitwerking van de uitdagingen. Wil je zelf bij de presentatie zijn? Meld je dan aan voor het Symposium van 2 december!

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.