Op 28 september organiseert het Platform Linked Data Nederland samen met DUO en Kennisnet de conferentie Onderwijs en Linked Data – wat, waarom en hoe. Wij zijn te gast bij Beeld en Geluid in Hilversum waar diezelfde ochtend het gerelateerde event: Geo en Erfgoed plaatsvindt. Zie voor meer informatie daarover de website van de museumvereniging.

Big data, open data, linked data... Data zijn de olie van de digitale economie. Met slimme technologie en tools kan je data met elkaar verbinden en combineren. Data komen zo uit hun ‘silo’s’ en worden waardevoller. Op deze manier zijn de data niet alleen te gebruiken voor het op maat aanbieden van leermateriaal, het volgen van leerlingen en het evalueren van beleid; de data stellen het onderwijs ook steeds beter in staat om voorspellingen te doen.

Linked data lijkt een kansrijke technologie om data te verbinden. Het concept bestaat al ruim 10 jaar en komt uit de koker van Tim Berners-Lee (de uitvinder van het internet). Er gebeurt heel erg veel rondom Linked Data, zowel binnen het onderwijsdomein (zie de diverse Proeftuinen Linked Data voor havo eindexamens, rekenen PO, MBO; de verkenningen voor het informatiemodel Registratie Instellingen en Opleidingen binnen het programma Doorontwikkeling BRON) als daarbuiten (www.wetten.nl is linked data-gebaseerd; de basisregistraties bewegen richting linked data). Nationaal maar zeker ook internationaal.

Op deze middag praten de organisatoren u graag bij (en gaan het gesprek aan) over wat Linked Data betekenen voor het onderwijs en wat u ermee kunt.

Wat betekenen Linked Data voor het onderwijs? Wat kunt u ermee in de dagelijkse praktijk in de klas, maar ook bij het maken van keuzes door ouders en kinderen en de eisen die aan scholen worden gesteld? En wat betekenen Linked Data voor ketenpartners zoals uitgevers, aanbieders van leerlingadministratiesystemen en toetssystemen, die vaak zowel aanbieder als gebruiker zijn van onderwijsdata? Hoe helpen linked data om informatie en personen in de onderwijs- en overheidswereld met elkaar te verbinden? Deze vragen staan centraal in de middag van 28 september.

Aanmelden kan via deze website. Zowel het Erfgoed event als het Linked Data in het onderwijs congres, zijn gratis toegankelijk.