Zelf een sensor bouwen. Hoe moeilijk is dat? Op 7 december organiseren Gemeente Nijmegen, de HAN en het platform Making Sense for Society in samenwerking met onder andere de TU Delft, Wageningen Universiteit, HAS en Robert Kieboom een event waarop het zelf maken van een sensor centraal stond.

"Aanleiding voor de organisatie van dit event was dat we zien dat sensoren goedkoper worden en dat mensen het interessant of leuk vinden om zelf hun leefomgeving in beeld te brengen", vertelt Yvonne Verdonk van Geonovum. "Tegelijkertijd meet de overheid ook veel. Bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluidsniveau of kwaliteit van zwemwater. Hiervoor zijn er vaak vaste meetpunten in het land. Met behulp van rekenmodellen kan je de officiële metingen extrapoleren naar een groter gebied. De komst van goedkope sensoren maakt het mogelijk om veel fijnmaziger te meten. Dit kan lokaal tot hele andere uitkomsten leiden dan rekenmodellen aangeven. Wat wordt er mogelijk als je de formele, geijkte metingen kunt combineren met metingen van allerlei andere sensoren. Van aangeschafte sensoren tot zelfgemaakte? En waar moet je dan rekening mee houden? Dit is één van de vragen waar we ons over buigen in het Platform Making Sense for Society. Om kennis te maken met hoe moeilijk of makkelijk het is om sensoren te maken en er mee te werken, is het event in Nijmegen georganiseerd. We hebben daar kennis gemaakt met verschillende citizen scientist (in de dop). En we hopen straks ook metingen te kunnen gaan delen."

In verschillende workshops konden bezoekers een sensor leren bouwen. Bijvoorbeeld voor het meten van lucht- of waterkwaltiteit. Ook werd uitgelegd hoe je deze sensordata via internet kan delen. Voor de echte techneuten was er een sessie robot programmeren en durfals waagden zich aan een Virtual Reality achtbaanrit. Verder waren er lezingen te volgen over onder meer Smart cities, het monitoren van bijen met sensoren en een Europees platform waarop uiteenlopende sensordata gedeeld kan worden.

Een foto-impressie: