Beste ICT-project van de overheid

23 november 2010
nationaalgeoregister

Het nationaal georegister is door Computable genomineerd als beste ICT-project van het jaar bij de overheid. Het register bevat inmiddels beschrijvingen van meer dan 2500 datasets, afkomstig van 54 verschillende organisaties.

Het nationaal georegister (NGR) is dé plek waar overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen geografische informatie kunnen vinden, bekijken en uitwisselen. Iedereen die geografische gegevens beheert, kan deze met een omschrijving in het register bekend maken voor een breed publiek. Gebruikers van het NGR kunnen zo makkelijk nagaan of bepaalde geografische gegevens al bestaan en hoe actueel ze zijn.

Open source, ontwikkeld in een internationale community

Het nationaal georegister is in korte tijd ontwikkeld op basis van Geonetwork, open source software die is gemaakt door de Verenigde Naties. Voor de verdere ontwikkeling van het nationaal georegister wordt samengewerkt met de internationale community en in het bijzonder enkele Europese landen (Frankrijk, Denemarken, Noorwegen). Door internationaal ervaringen en componenten uit te wisselen, kunnen de ontwikkelkosten en inspanningen tot een minimum beperkt blijven.

Het nationaal georegister groeit

Steeds meer dataproviders voeren de beschrijvingen van hun datasets en services in op het georegister. Op dit moment biedt het nationaal georegister zelfs het meest gevarieerde centrale overzicht van overheidsinformatie. Ontwikkelingen als de invoering van de Europese INSPIRE richtlijn en het programma Publieke Dienstverlening op de Kaart geven hier een verdere impuls aan.

Zo zorgt de Europese kaderrichtlijn INSPIRE ervoor dat overheden gegevens rond 34 thema's standaardiseren en toegankelijk en uitwisselbaar maken. Deze informatie is nodig voor de geïntegreerde aanpak van Europese beleidsvorming op het gebied van milieu. De Nederlandse INSPIRE gegevens komen samen in het nationaal georegister en zijn vandaaruit gekoppeld aan het Europese geoportaal. Het programma Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) zorgt ervoor dat het nationaal georegister verder wordt ontwikkeld en in beheer wordt genomen.

Het nationaal georegister vindt u op: www.nationaalgeoregister.nl

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.