Consultatie Nederlands Profiel op DCAT-AP-3.0

16 april 2024

Om het zoeken en vinden van verschillende typen gegevens in verschillende databronnen mogelijk te maken, is er behoefte aan een breed gedragen afspraak over hoe we metadata vastleggen. Hiervoor hebben we gewerkt aan een Nederlands profiel op de Europese DCAT-AP-3.0 standaard. Van 16 april tot en met 21 mei 2024 ligt dit profiel voor ter consultatie.

DCAT is een RDF-vocabulaire dat ontworpen is om de interoperabiliteit tussen op het web gepubliceerde datacatalogi uit verschillende domeinen, te vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan data.overheid.nl, het Nationaal Georegister, de health dataspace, open data portalen van provincies en gemeenten of developer.overheid.nl. Doel van DCAT-AP is het vindbaar maken van data, ongeacht de catalogus waarin zij staan beschreven.

Wij nodigen je van harte uit om het profiel te bekijken en jouw opmerkingen aan ons door te geven. Dat kan door een issue aan te maken op Github. Om de bevindingen naderhand zo efficiënt mogelijk te kunnen verwerken, vragen we je om bij elk issue de volgende informatie te vermelden:

  • Paragraaf, naam klasse, naam property
  • Type issue: Inhoudelijk of redactioneel
  • Korte omschrijving van het issue / probleem
  • Prioriteit issue:  Must-Have, Should-Have, Nice-to-Have
  • Voorgestelde aanpassing

Heb je een aanvullende opmerking op een al ingediend issue, dan kan je het betreffende issue aanvullen met jouw opmerkingen.

Bekijk het consultatiedocument 

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.