De Digitale Delta-API is genomineerd voor de Gouden API Award!

30 oktober 2023

Eens per twee jaar reikt het Kennisplatform API een gouden API uit. Voor de award van 2023 zijn negen API’s genomineerd. Komende weken stellen we deze genomineerde API’s aan je voor. Deze keer staat de API voor de Digitale Delta centraal.

De Digitale Delta is gericht op slim beheer van water op alle mogelijke manieren. Het hoofddoel is om informatie over waterbeheer gemakkelijk toegankelijk te maken voor de eigen organisatie en voor samenwerkende organisaties. Door gegevens efficiënt met elkaar te delen, kan waterbeheer slimmer en doeltreffender worden uitgevoerd, zelfs over verschillende gebieden waar water stroomt en beheerd wordt. Hierbij hoort het standaardiseren van gegevensuitwisseling. 

Een API die dit mogelijk maakt is de DD API. Gebruikers kunnen met deze API metingen opvragen volgens strikte standaarden, zowel voor kwantiteits- als kwaliteitsgegevens, zoals sensor- en laboratoriuminformatie. De API fungeert als een blauwdruk voor systemen en is gebaseerd op erkende standaarden zoals OM&S en OData. Dankzij semantische standaarden zoals AQUO en KNMI blijft de betekenis van de data consistent, ongeacht het gebruikte systeem. Deze open source API is opslag-agnostisch en kan geïntegreerd worden in diverse systemen, waardoor het een cruciale rol speelt in efficiënte gegevensuitwisseling binnen de waterbeheersector.

De DD API wordt samen met de andere genomineerde API’s, op 15 november voorgelegd aan de jury die alle inzendingen voor de Gouden API beoordeelt. De jury bestaat uit Cathy Dingemanse, de Productower van de Haal Centraal API; Johan Groenen, een van de trekkers van Code4NL en Michiel Nijdam, functioneel analist bij Visma Roxit. Op 23 november maken we de winnaar bekend tijdens de IBDS Stelseldag

 

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.