Developer.overheid.nl zoekt API’s

developer.overheid.nl zoekt API's
29 april 2019

BZK en VNG Realisatie werken aan developer.overheid.nl: een portaal met API’s van organisaties met een publieke taak. Zij nodigen iedereen die API’s publiceert of (overheids-)API’s kent om deze aan te melden op de testomgeving van het portaal.

Wat is developer.overheid.nl?

Ter ondersteuning van de ontwikkeling en het gebruik van API’s door de Nederlandse overheid bouwen BZK en VNG Realisatie een API portaal. Deze website willen ze gebruiken om binnen en buiten de overheid aandacht te vragen voor API’s van de overheid en publieke organisaties èn natuurlijk om het gebruik van die API’s te stimuleren. Het NLX team van VNG Realisatie bouwt op dit moment het proof of concept van developer.overheid.nl.

Waarom een ontwikkelaarsportaal?

Elke organisatie die API’s aan biedt, wil dat programmeurs er mee aan de slag gaan. Dat kunnen de programmeurs zijn van de eigen organisatie, programmeurs van buiten de organisatie, of allebei. In alle gevallen zal de aanbiedende organisatie de API’s bekend moeten maken, en uitleg en ondersteuning moeten bieden. Developer.overheid.nl wil dit ondersteunen.
 
Het doel van een ontwikkelaarsportaal is om:

  •     te laten zien welke API’s een organisatie aanbiedt met welke functionaliteit;
  •     ontwikkelaars alle relevante informatie te geven die nodig is om de API aan de praat te krijgen;
  •     contact te onderhouden met partijen die de API’s gebruiken, voor bijvoorbeeld registratie, betaling, technische wijzigingen en dergelijke;
  •     de gebruikerservaring voor softwareontwikkelaars te optimaliseren, zodat de API’s goed gebruikt worden.

Voor ontwikkelaars

Het portaal richt zich op één specifieke gebruikersgroep: ontwikkelaars. Interactie en de informatie-uitwisseling wordt daarop toegespitst. Door een koppeling met de Stelselcatalogus biedt het portaal bovendien een koppeling tussen data en de semantiek. Ontwikkelaars krijgen daarmee een koppeling naar informatie over de betekenis, kwaliteit en wettelijke grondslag van de beschikbare gegevens.

Tijdpad

De eerste proof of concept wordt nu gemaakt door VNG Realisatie. Ze hopen met een flinke set aan API’s van start kunnen gaan. In mei gaat de eerste versie van developer.overheid.nl live.

Meld jouw API aan

Meer API informatie in het thema Kennisplatform API's

Gerelateerd nieuws