Digital twins om onderhoud te voorspellen

12 december 2022
decoratief

Op 30 november 2022 was TNO gastheer van een Wijs met Locatie bijeenkomst. 
TNO gaf de deelnemers een kijkje in de keuken van Digitale Tweeling projecten voor monitoring en onderhoud van de gebouwde omgeving. 

Gedurende de dag waren er diverse presentaties over projecten waarin digital twins in de praktijk worden ingezet. Machteld de Kroon, managing director van de unit Mobility and Built Environment, benadrukte in haar welkom het belang van zorgen voor een duurzame toekomst. De uitdagingen in de bouw en infrastructuur zijn groot. Digital twins kunnen ons helpen om handelingsperspectief inzichtelijk maken. Ontzettend belangrijk omdat de keuzes die we nu maken niet alleen impact hebben op veiligheid en leefbaarheid tijdens ons leven, maar ook die van onze kinderen en de generaties na hen.

In een paneldiscussie die op de presentaties volgde werd het fenomeen digital twin getypeerd als een hulpmiddel dat we niet moeten onder-  maar ook niet overschatten. We moeten er mee leren omgaan. De grootste uitdaging ligt uiteindelijk in het duiden van het handelingsperspectief van scenario's uit digital twins. Zeker als er een mix aan modellen is gebruikt. Kijken naar wat je ècht nodig hebt voor het beantwoorden van je vraag en daarmee aan de slag gaan, blijft het devies. Dat een digital twin potentie heeft als instrument bij het maken van complexe afwegingen, lijkt echter ook duidelijk.

Lees de terugkoppeling op Wijsmetlocatie.nl

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.