Doe mee met de SensorThingsAPI hackathon

sensorthingsAPI hackathon
27 september 2019

Op 29 en 30 oktober organiseert Geonovum samen met het Kennisplatform API’s een SensorThings API hackaton. De SensorThings API is een lichtgewicht, eenvoudige interface specificatie, gebaseerd op REST en JSON, waarmee applicatieontwikkelaars via het web kunnen communiceren met apparaten die verbonden zijn aan het internet, zoals sensoren. In deze hackathon gaan we de mogelijkheden van deze standaard verder verkennen.

De SensorThings API zorgt ervoor dat ontwikkelaars de protocollen van de verschillende apparaten niet meer hoeven te kennen. Als je een verzameling sensoren hebt, kan je daar een SensorThings API als een laag bovenop zetten om zo op een standaard manier met de sensoren te kunnen communiceren, in plaats van via proprietary interfaces van fabrikanten.
Op dinsdag 29 oktober trappen we de hackathon af met een webinar. In het webinar geven we een stoomcursus SensorThings API en lichten we toe wat er aan tooling en ondersteuning beschikbaar is tijdens de hackaton. Op dinsdagmiddag en woensdag is er dan alle ruimte om te experimenteren en ervaringen te delen via github en gitter.

Werkruimte

We hebben een werkruimte in Den Haag in het voormalige gebouw van Sociale Zaken waar je samen met experts aan de slag kan met deze standaard. Donderdagochtend brengen we de ervaringen bij elkaar en donderdagmiddag 31 oktober presenteren we de opgedane kennis en ervaringen in het Forum Standaardisatie Seminar: API, de toekomst van gegevensuitwisseling?

Wat is er beschikbaar?

Tijdens de hackathon zijn er verschillende experts bij elkaar waarmee je kunt samenwerken. De experts zijn op dinsdag en woensdag te vinden in de werkplaats in het voormalig gebouw van het ministerie van sociale zaken. Ook zijn er twee implementaties beschikbaar: er is een implementatie van Geodan en één van Fraunhofer. Ook zorgen wij voor sensordata. Je kunt dus ook meedoen als je zelf geen sensordata hebt. En uiteraard bieden de experts ondersteuning bij toepassing van de standaard.

Je kunt zelf mee hacken

Bekijk het webinar ter introductie van de standaard en de beschikbare implementaties en data. Op Github vind je alle documentatie die voor deze hack beschikbaar is. Voor vragen en opmerkingen aan het expertteam en andere deelnemers, hebben we een Slack kanaal geopend. Zie ook de presentatie over GOST, over FROST en de toelichting over de data van Waternet.

SDI.Next

De SensorThings API hackaton is een activiteit in het kader van SDI.Next: een beweging om geodata gemakkelijker bruikbaar en toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door beter aan te sluiten op standaarden voor (web)developers.

Gerelateerd nieuws