Een boost voor ruimtelijke data van Nederland

04 juli 2024
Decoratief

Innovatiebudget toegekend aan PDOK voor OGC API Features

PDOK heeft BZK-innovatiebudget toegekend gekregen voor een vernieuwend project van de Digitale Overheid. We zijn verheugd om met dit budget een nieuwe manier te kunnen invoeren om de geodata toegankelijker te maken via OGC API Features (OAF). Dit systeem werkt met moderne REST API’s, waardoor het makkelijker wordt voor mensen zonder kennis van geografische standaarden om deze overheidsdata te gebruiken.

Geonovum en PDOK hebben in gezamenlijkheid gewerkt aan de implementatie en inrichting van deze OGC API-ontwikkelingen en zijn verheugd over deze toekenning!

Eén van de eerste Europese landen

Alle geodata die PDOK verstrekt en voorzien zijn van een WFS-bevragingsservice zullen met deze innovatie een nieuwe moderne bevragingsfeature gaan krijgen via het nieuwste OGC API-koppelvlak: de Features. Alle (web-)developers in de hele wereld worden daarmee in de gelegenheid gesteld om deze open geodata toe te gaan passen in hun (web-)applicaties. Doordat we hiermee ook de niet-geo-specialisten gaan bedienen, kunnen de open geodata nog meer toegepast en gebruikt worden. De data wordt hiermee via de OGC API’s makkelijk toegankelijk gemaakt voor functionaliteiten als digitale tweelingen, wel of niet in 3D. De Nederlandse overheid zal hierdoor binnen Europa als één van de eerste landen haar open geodata massaal aanbieden door middel van een OGC API.

Klik hier voor meer informatie over de toekenning van het innovatiebudget (onder initiatief nummer 3).

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.