Europa zet in op data voor een gezonde planeet

digitale transformatie en transformatie naar gezonde planeet gaan samen
27 mei 2020

Recent benadrukte Commissievoorzitter von der Leyen dat Europa de transitie naar een gezonde planeet en een nieuwe digitale wereld moet leiden. Digitale transformatie en datagedreven innovatie moeten bij gaan dragen aan realisatie van de doelstellingen van de Europese Green Deal. Vanuit deze ambities kijkt de commissie ook naar INSPIRE.

Er liggen uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, circulaire economie, nulverontreiniging, biodiversiteit en ontbossing. Om deze uitdagingen aan te gaan, wordt gewerkt aan een digitaal ecosysteem voor groene gegevens. Eén van de stappen die de Commissie hiervoor zet, is het samenbrengen en stroomlijnen van de Europese gegevens- en digitale strategieën. Daarbij wordt ook gekeken naar de richtlijn toegang tot milieu-informatie en de INSPIRE-richtlijn.

Interessante stukken die met de ambitie van de commissie samenhangen zijn:

  • Data strategy | Bij de digitale transformatie draait alles om data. Datagestuurde innovatie kan grote en tastbare voordelen opleveren, niet alleen voor de gewone burger, maar ook voor de Europese economie.
  • Open data directive | De open data richtlijn biedt een juridisch kader voor een Europese markt voor overheidsgegevens (overheidsinformatie)
  • De Europese Green Deal is de routekaart om de economie van de EU duurzaam te maken.

Gerelateerd nieuws