Genomineerd voor Gouden API: NDE Termennetwerk API

02 november 2023

Eens per twee jaar reikt het Kennisplatform API een gouden API uit. Voor de award van 2023 zijn negen API’s genomineerd. Komende weken stellen we deze genomineerde API’s aan je voor. Deze keer staat de API voor het NDE Termennetwerk centraal.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft een API geïntroduceerd om het Termennetwerk breder beschikbaar te maken. De Termennetwerk API, gehost op het NDE Termennetwerk, stelt ICT-leveranciers in staat om termen uit gedeelde thesauri en andere termenlijsten te integreren in hun systemen. Hierdoor krijgen gebruikers toegang tot een uitgebreide terminologische bron. Oorspronkelijk ontwikkeld voor erfgoed, kan deze oplossing ook in verschillende sectoren worden toegepast. Dit bevordert de samenwerking tussen verschillende vakgebieden. 

Het Termennetwerk is een project van het Netwerk Digitaal Erfgoed en wordt ondersteund door organisaties zoals het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Koninklijke Bibliotheek (KB), het Nationaal Archief, Beeld en Geluid, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hoewel het NDE zelf geen rechtspersoon is, fungeert het als een samenwerkingsplatform voor deze organisaties.

Voor meer informatie en een demonstratie van de API, kun je terecht op de Termennetwerk demonstrator.

De NDE Termennetwerk API wordt samen met de andere genomineerde API’s, op 15 november voorgelegd aan de jury . De jury bestaat uit Cathy Dingemanse, de Productower van de Haal Centraal API; Johan Groenen, een van de trekkers van Code4NL en Michiel Nijdam, functioneel analist bij Visma Roxit. Op 23 november maken we de winnaar bekend tijdens de IBDS Stelseldag

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.