Geonovum publiceert berichtenstandaard voor BGT: GeoStUF

01 september 2012
vuurtoren

Deze zomer is een standaard gepubliceerd die het mogelijk maakt wijzigingen in geografische databestanden eenvoudig digitaal uit te wisselen en te verwerken. De standaard heet GeoStUF IMGeo. GeoStUF is belangrijk in verband met de realisatie van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en sluit – door gebruik te maken van het Standaard Uitwisselingsformaat (StUF) en Geography Markup Language (GML) – naadloos aan op het stelsel van basisregistraties en de gegevensuitwisseling bij gemeenten.

Standaard voor Basisregistratie Grootschaige Topografie

‘Met de nieuwe standaard, GeoStUF, ofwel Geografie Standaard UitwisselingsFormaat, is het mogelijk om gegevens over topografische objecten uit te wisselen tussen de systemen (registraties) van bronhouders, het SVB-BGT (Samenwerkingsverband van Bronhouders - Basisregistratie Grootschalige Topografie) en de Landelijke Voorziening’, aldus Linda van den Brink, adviseur geo-standaarden bij Geonovum. ‘Deze standaard zorgt ervoor dat zowel het SVB als de Landelijke Voorziening alle objecten van alle bronhouders op een eenduidige manier kunnen ontvangen, en niet allerlei verschillende leveranciersformaten hoeven te verwerken. Bovendien is het met deze standaard mogelijk om heel gericht wijzigingen door te geven, want alle veranderingen van objecten moeten met elkaar worden uitgewisseld.’

Een kaart opgebouwd uit herbruikbare objecten

De BGT levert informatie voor een grootschalige basiskaart voor heel Nederland. De kaart geeft in detail weer wat er buiten te zien is: wegen, fiets- en wandelpaden, bruggen, viaducten, hekken, muren, dijken, meren, rivieren, sloten, panden, silo’s, loodsen, enzovoort. Al deze elementen worden als object opgenomen in een digitale kaart. Voor elk object is er één bronhouder die verantwoordelijk is voor het actueel houden van het object. Dat kan een gemeente, een provincie, waterschap, Prorail of een rijkspartij zijn. Op deze manier gaat de BGT dubbele inwinning van gegevens tegen. Eenmaal bij elkaar gevoegd, leveren de objecten van verschillende bronhouders een zeer gedetailleerde kaart van Nederland op. Deze informatie komt beschikbaar in een centrale voorziening, van waaruit iedereen deze informatie kan hergebruiken.

Wijzigingen geautomatiseerd doorgeven

‘GeoStUF maakt de uitwisseling van (topografische) gegevens een stuk eenvoudiger’, verklaart Van den Brink. ‘Als er een nieuw stuk weg is, hoeft de bronhouder, bijvoorbeeld een gemeente, alleen een bericht voor het toevoegen hiervan naar het SVB te sturen. De SVB combineert de nieuwe informatie met de bestaande gegevens en stuurt ze vervolgens door naar de Landelijke Voorziening. Hetzelfde geldt voor het wijzigen of vervallen van een object (een weg, een pand of een terrein). Daarnaast kunnen alle objecten in een gebied ook tegelijk worden verzonden in één bericht. Dit is handig voor het initieel vullen van de Landelijke Voorziening tijdens de transitiefase (de fase waarin de BGT wordt ingericht en gevuld met gegevens), of als er in een gebied veel objecten zijn gewijzigd of opnieuw zijn ingemeten.’

Voor bronhouders en gebruikers

Versie 1.0 van de berichtenstandaard GeoStUF is te gebruiken door alle bronhouders die aan het SVB leveren, en door het SVB om aan de Landelijke Voorziening te leveren. Ook kunnen gebruikers straks GeoStUF afnemen van de Landelijke Voorziening, om de eigen registratie actueel te houden. In de 2e helft van 2012 wordt het berichtenverkeer tussen de bronhouders, SVB-BGT en de Landelijke Voorziening verder uitgewerkt. Op basis daarvan zal de standaard worden aangevuld met afspraken over het uitwisselen van meldingen zoals een melding dat een bestand is ontvangen, is verwerkt of niet is verwerkt met foutmeldingen. Ook wordt er een op GeoStUF gebaseerde set afspraken en standaarden uitgewerkt, voor het binnengemeentelijk uitwisselen van gegevens over het beheer van de openbare ruimte.

GeoStUF is opgesteld op basis van het informatiemodel IMGeo 2.0 en de uitwisselstandaarden StUF en GML, en vastgesteld door de programmastuurgroep BGT. Voorafgaand aan de vaststelling is de conceptversie getest door verschillende softwareleveranciers, Kadaster en SVB-BGT. Via Geonovum vindt u de standaarden, inclusief handreiking en beschrijving van de positionering van GeoStUF 1.0 in de keten.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.