GeoSPARQL 1.1 en CityJSON 1.1 in consultatie bij OGC

22 december 2022
decoratief

Tot februari liggen er twee updates van standaarden bij OGC in consultatie: GeoSPARQL en CityJSON.

GeoSPARQL - consultatie tot 13 februari 2023

GeoSPARQL is de OGC uitbreiding op W3C SPARQL voor online linked data bevragingen. GeoSPARQL beschrijft hoe je geometrische gegevens in linked data op kan nemen, hoe je ruimtelijke relaties kan leggen tussen geo-objecten, en hoe je  ruimtelijke vragen aan  linked geodata kan stellen.

In de 1.1 update van GeoSPARQL zitten veel kleine, maar handige verbeteringen. Zo kun je de geometrie nu niet alleen meer uitdrukken in WKT of GML, maar ook in GeoJSON, KML en DGGS. Ook kun je geo-objecten groeperen in collecties, zijn er verschillende eigenschappen voor grootte toegevoegd en voor het beschrijven van resolutie, en kun je bij geo-objecten de centroïde en/of bounding box opnemen. Er zijn ook handige functies toegevoegd, onder andere om ruimtelijke aggregaties uit te voeren.
Expliciete ondersteuning voor 3D data is nog niet toegevoegd; dit gebeurt in de 1.2 of 2.0 versie die vanaf volgend jaar ontwikkeld wordt.

De 1.1 versie van GeoSPARQL ligt in consultatie tot 13 februari 2023.

Bekijk de consultatie

CityJSON - consultatie tot 1 februari 2023

CityJSON is sinds 2021 een OGC Community standard. Al eerder berichtten wij dat CityJSON 1.1 belangrijke verbeteringen bevat ten opzichte van de oorspronkelijke versie, zoals de afstemming op de 3.0 versie van CityGML. Als community standaard was echter bij de OGC nog de oorspronkelijke CityJSON 1.0 versie opgenomen. Het voorstel om het stempel van OGC community standaard ook aan CityJSON 1.1 te geven, ligt nu ter consultatie.

CityJSON 1.1 bevat diverse verbeteringen voor ontwikkelaars, ondersteuning voor zeer grote bestanden (streaming) en is afgestemd op de laatste versie van CityGML (3.0). De CityJSON 1.1 Community standaard ligt in consultatie tot 1 februari 2023.

Bekijk de consultatie

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.