Het vraagt een netwerk om een netwerk te verslaan

01 juli 2011
interview

Op 23 juni 2011 had het Seminar Sensor web enablement plaats. Commandeur Rob Bauer, souschef Behoeftestellingen en Operationeel Beleid bij de Defensiestaf was één van de sprekers. In de nieuwsbrief van Geonovum vertelt hij over het belang van sensoren bij Defensie.

“Sensoren zijn voor Defensie essentieel bij operaties,” vertelt Rob Bauer. “Voor de uitvoering van onze taken hebben we relevante gegevens nodig over de tegenstander, waaronder zijn positie, en over het terrein, over weersomstandigheden. Om die gegevens te verzamelen gebruiken we de data van verschillende sensoren. Van camera- tot satellietbeelden en van geluidsopnamen tot hydrografische gegevens.”

Effectiever optreden

Door het fuseren van onder meer sensordata kunnen we onze militairen effectiever inzetten tijdens operaties. Zo konden we in Afghanistan de globale indicatie van wapenposities combineren met terreineigenschappen en logische aan- en afvoerroutes, waardoor de pakkans van de strijders die met mortieren en granaten op onze kampen schoten, werd vergroot.”

Samenwerken met verschillende partijen

“Niet alle informatie verzamelen we zelf. We ontvangen ook gegevens van onze coalitiepartners. Om al die gegevens te kunnen uitwisselen zijn gedeelde standaarden belangrijk. De NATO kent zijn eigen standaarden waardoor binnen het bondgenootschap onderlinge samenwerking mogelijk is. Ook op het gebied van gegevensuitwisseling. Je ziet echter dat we steeds vaker samenwerken met niet traditionele partners, ook van buiten de NATO. Een goed voorbeeld daarvan zijn de antipiraterij operaties voor de kust van Somalië. Daar werken de NATO, de EU en individuele landen als China, Rusland, India, Zuid-Korea en Japan succesvol samen om het gemeenschappelijke probleem van piraterij in een enorm zeegebied zo effectief mogelijk aan te pakken. Voor informatie-uitwisseling in die operatie bleek uiteindelijk internet de grootste gemene deler. Ook binnen Nederland werken we voor bepaalde taken steeds vaker samen met andere partijen zoals politie, justitie en lokale overheden. Wij kijken daarom ook naar standaarden die gangbaar zijn buiten de wereld van Defensie.

Van ‘Nee tenzij’ naar ‘Ja tenzij’

Maar je wilt niet per definitie àlles samen delen. Per situatie wil je kunnen bepalen met wie je wàt uitwisselt. Vandaar dat we bij het delen van informatie spreken van een verschuiving van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, tenzij’.”
Belangrijk voor het delen van gegevens, is het hebben van een gedeeld belang. Is dat belang groot, dan kan er veel. De verschillende puzzelstukjes die partijen dan bij elkaar brengen, geven een completer beeld. We staan daarom open voor de mogelijkheden van uitwisseling, maar kijken wel altijd of het ethisch en juridisch mag en cultureel gezien ook kán.

Gerelateerde thema's

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.