Iedereen had het meteen in de vingers

03 december 2010
interview

Op 3 december 2010 moesten de metadata van datasets onder de eerste 13 INSPIRE thema’s in het Nationaal georegister beschikbaar zijn. De dataproviders hebben hier de afgelopen maanden aan gewerkt. Zo ook de waterschappen. Marianne Krug is beleidsadviseur e-overheid bij de Unie van Waterschappen en coördineert vanuit die rol de invoering van INSPIRE bij de 26 waterschappen in Nederland.

Hoeveel impact heeft INSPIRE op de Waterschappen?

Marianne Krug: “In eerste instantie vond ik het moeilijk in te schatten wat het effect van INSPIRE op de waterschappen zou zijn. Na het maken van de impactanalyse bleek dit mee te vallen. Je hoeft namelijk alleen maar gegevens te leveren die je al in huis hebt.
De grootste uitdaging voor ons bestaat uit het komen tot een landsdekkend bestand. De waterschappen hebben allemaal hun eigen bestanden. Het harmoniseren van deze gegevens, vraagt wel even werk. Tegelijkertijd is het iets waar je toch een keer aan zou moeten. Waterschappen hebben groot belang bij uniforme en goed toegankelijk geo-informatie om Nederland droog te houden. INSPIRE helpt daarbij.”

Hoe hebben jullie de invoering aangepakt?

“Er is een geo-informatie overleg waarin alle 26 waterschappen een vertegenwoordiger hebben. Vanuit die groep is een werkgroep gevormd. Daarin heeft een aantal waterschappen uitgezocht welke metadata geupload moet worden, wat je precies moet invullen en wat er dan moet worden aangepast. Dat is allemaal vastgelegd in een handboek. Vervolgens hebben we twee workshops georganiseerd - één in het zuiden en één in het noorden van het land – waarvoor alle waterschappen zijn uitgenodigd. Tijdens de workshops zijn we twee aan twee achter de computer gaan zitten om metadata in te voeren. Toen had iedereen het meteen in de vingers. De metadata waren snel daarna allemaal in het Nationaal georegister te vinden.”

De volgende stap is het maken van webservices. Zijn jullie daar al mee bezig?

“We willen al een tijd een eigen geoportaal. Het Waterschapshuis, de ICT organisatie voor de waterschappen, werkt nu aan de realisatie daarvan. Voor ons geoportaal maken we gebruik van dezelfde techniek als het Nationaal georegister en PDOK, zo kunnen we in de toekomst eenvoudig aansluiten.
In de eerste helft van 2011 willen we ons portaal in gebruik nemen. Vooraf hadden we zeven datasets benoemd die voor de waterschappen heel belangrijk zijn om als service beschikbaar te hebben. Die komen grotendeels overeen met de INSPIRE-datasets. Door de INSPIRE gegevens beschikbaar te stellen, slaan wij dus twee vliegen in één klap.”

Dit artikel verschijnt half december in de Geonovum nieuwsbrief in VI Matrix.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.