Kadaster wint prijs “beste API van de overheid”

13 februari 2019
Genomineerden Beste API van de overheid Janita Tiesinga (KvK), Hans Berkhout (RIVM), Janette Storm (Kadaster)

foto: van links naar rechts Janita Tiesinga (KvK), Hans Berkhout (RIVM), Janette Storm (Kadaster)

Op 13 februari heeft het Kennisplatform API’s de door het Kadaster ontwikkelde API van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) uitgeroepen tot beste API van de overheid. Namens alle ontwikkelaars nam Janette Storm van Kadaster het gouden aapje en oorkonde in ontvangst. Eervolle vermeldingen gingen naar de API’s van de Kamer van Koophandel en die van het Luchtmeetnet.

Met behulp van API’s (Application Programming Interfaces) kan je digitale gegevens makkelijker herbruikbaar maken voor programmeurs. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld Apps en andere programma’s te maken waarin je één of meerdere databronnen hergebruikt. Bij het maken van een API kan je veel keuzes maken. Om tot goede en vergelijkbaar werkende API’s van overheidsdata te komen, werkt het Kennisplatform API’s aan een Nederlandse API Strategie. Deze strategie ligt tot 27 maart in consultatie.

Om alvast goede voorbeelden te oogsten, schreef het kennisplatform eind vorig jaar een prijsvraag uit voor de ‘beste API van de overheid’.  De jury, bestaand uit expert informatiebeveiliging privacy en ICT, Brenno de Winter, programmamanager digitale samenleving VSNU, Jascha van Hoorn en founding partner Maykin Media, Joeri Bekker, selecteerde uit de tien genomineerde API's de BAG API van het Kadaster als winnaar.

De gouden combinatie: nuttige data, goede ondersteuning

Adressen en gebouwinformatie is cruciaal voor verschillende werkprocessen. De BAG-API van het Kadaster maakt het een stuk eenvoudiger om deze veelgevraagde gegevens te hergebruiken. Over het nut van de data dus geen twijfel. De jury van de verkiezing Beste API van de overheid roemde daarnaast de manier waarop het Kadaster de ondersteuning van ontwikkelaars heeft georganiseerd. Er is goed toegankelijke documentatie, via het geo-forum kan je een breed netwerk van experts aanspreken en waar nodig kan je ook terecht bij de helpdesk.

Janette Storm van Kadaster is blij met de prijs. Vooral omdat de BAG API zo een succes is in het gebruik. “In een jaar tijd zijn er 300 miljoen calls via de API gelopen. Dat betekent dat de API in haar eerste jaar direct meer calls heeft afgehandeld dan de oude manier van uitlevering van de BAG.”

Ook bij de eervolle vermeldingen werd goed gescoord op maatschappelijke waarde. Daarnaast werd bij de Luchtmeetnet API nog de uitstekende ‘time to first call’ aangehaald. “Binnen een minuut heb je resultaat.” Ook de API van de Kamer van Koophandel, waarmee je snel en eenvoudig kan zoeken in het Handelsregister, scoorde goed op de time to first call en “zit technisch uitstekend in elkaar”, aldus de jury.

Consultatie API Strategie

Om tot nog meer goede en vergelijkbaar werkende API’s van overheidsdata te komen, heeft het Kennisplatform API’s op 13 februari een Nederlandse API Strategie gepresenteerd. Deze strategie ligt tot 27 maart in openbare consultatie.

Bekijk de genomineerde API’s

BAG API

KvK API

Luchtmeetnet API  

Zie ook consultatie API Strategie

Consultatie API Strategie en Nederlands profiel OAuth

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.