Kennissessie geodata uitwisselen in lichte formaten

18 januari 2021
geodata op world wide web geprojecteerd

Op basis van één informatiemodel is het mogelijk om meerdere uitwisselingsformaten te definiëren. Naast GML zijn er opties zoals GeoPackage, GeoJSON, en RDF (linked data). Maar welk formaat past nu het beste bij welke situatie? Op 11 februari organiseren we een kennissessie over het uitwisselen van geometrische data in lichtere bestandsformaten.

We hebben in de afgelopen jaren gewerkt aan een Wegwijzer uitwisselformaten geometrie. Hiervan is een conceptversie beschikbaar is. Daarnaast waren er ambities om use cases te verzamelen en voorbeeldbestanden te gaan maken en is er input verzameld voor het schrijven van een handreiking. Tijdens de coronacrisis is het werk hieraan helaas stil komen te liggen. Maar... nieuw jaar, nieuwe kansen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen te delen, zoals het voornemen van de OGC om een “Features and Geometries JSON” werkgroep op te richten. JSON raakt nu steeds meer ingeburgerd door de opkomst van REST APIs. GeoPackage staat inmiddels op de Pas-toe-of-leg-uit lijst èn er is ervaring mee opgedaan die wellicht kan landen in een handreiking.

Op 11 februari organiseren we daarom een online sessie over lichtere formaten. Hierin nemen we de stand van zaken rond de lichte formaten met je door. Bij voldoende interesse stellen we dit jaar ook weer een werkgroep in om de Wegwijzer “lichtere formaten” verder te brengen, voorbeeldbestanden te maken en/of een handreiking op te stellen.

Meedoen? geef je op!

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.