Kennissessie lichte formaten

18 februari 2021
concept keuzewijzer welk formaat past bij welk gebruiksdoel

Op 11 februari gaven Linda van den Brink en Gabriella Wiersma van Geonovum samen met Wouter Visscher van Kadaster een kennissessie over lichte bestandsformaten. Voor wie er niet live bij kon zijn is deze sessie opgenomen.

Sinds 2018 verkent Geonovum verschillende lichtere bestandsformaten voor geodata. Een aantal - zoals GeoPackage - zijn inmiddels veelgebruikt. In deze kennissessie bespreken we nieuwe ontwikkelingen en verkennen we over welke formaten de deelnemers graag meer willen weten. Komend jaar willen we namelijk weer meer aandacht besteden aan lichte formaten.  Heb je de sessie gemist, dan kan je hem nu alsnog bekijken. Of lees het verslag van de sessie

Heb je vragen over lichte formaten of wil je meer weten? Laat het ons weten via een post op het GeoForum of stuur een bericht naar de helpdesk

Bekijk de kennissessie van 11 februari

Op 11 maart was er een tweede sessie over lichte formaten. In deze vervolgsessie gingen Gabriella, Linda en Thijs Brentjens verder in op drie activiteiten:

  • het doorontwikkelen van een keuzehulp als je twijfelt over het meest bruikbare uitvoerformaat van je data,
  • een handreiking voor lichte formaten en
  • een praktijkproef met vectortiles.

Met betrekking tot de keuzehulp was de belangrijkste aanbeveling duidelijk te maken dat het geen voorschrift is, maar echt een keuzehulp waarbij je je verplaatst in wat een gebruiker met de data zou willen en moeten kunnen.

De handreiking voor lichte formaten willen we gaan aanvullen met informatie over linked data. We zijn we op zoek naar een praktijkcase om stappen en afwegingen inzichtelijk te maken. Een deelnemer aan de sessie opperde een praktijkcase rond asset management bij de provincies die hier mogelijk geschikt voor kan zijn.

De praktijkproef voor vectortiles had eigenlijk vooral de vraag welke praktijkervaringen er zijn met bulkdownloads van vectortiles. Wat zijn voor en nadelen van verschillende smaken vanuit de gebruikerskant. In de groep van 11 maart was hier beperkt ervaring mee. Wil je hierover - of over een van de andere onderwerpen - verder meedenken? Laat het ons weten door een bericht te sturen naar de geostandaarden helpdesk.

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.