Location Interoperability Framework Observatory

01 oktober 2021
illustratie tandwiel opgebouwd uit puzeelstukjes

Om de interoperabiliteit van locatiedata in Europa te monitoren, is er een Location Interoperability Framework Observatory ontwikkeld. Hierin wordt van alle landen die de INSPIRE-richtlijn implementeren bijgehouden hoe het staat met interoperabiliteit van locatiedata voor beleid en uitvoering bij overheidsorganisaties.

Om samenwerking tussen Europese lidstaten te ondersteunen, stimuleert Europa de interoperabiliteit van digitale informatie binnen de lidstaten. Hiervoor is er een  Europees interoperabiliteitskader (EIF) opgesteld.  De voortgang van dit interoperabiliteitskader wordt gemonitord via het national interoperability framework (NIFO). Het NIFO verzamelt en deelt best practices en laat zien waar verbetering mogelijk is. 

Gericht op locatie

Het Location Interoperability Framework Observatory  (LIFO) is een aanvulling op dit NIFO, specifiek gericht op locatiedata. De via LIFO verzamelde informatie helpt landen om te zien waar ze staan en om inspiratie op te doen van waar nog meer mogelijkheden liggen. Het LIFO biedt toegang tot richtlijnen en beschrijft best practices binnen en tussen lidstaten voor hergebruik van data en samenwerkingen. Overheidsorganisaties kunnen het LIFO ook gebruiken als een zelfbeoordelingsinstrument voor zowel locatie-interoperabiliteit binnen het eigen land als grensoverschrijdend.

Lifo wordt gecoördineerd door de Europese locatie-interoperabiliteitsoplossingen voor e-overheid (ELISE) in het programma Interoperabiliteitsoplossingen voor Europese overheidsdiensten, bedrijven en burgers  (ISA2).

overzicht van activiteiten NIFO in een afbeelding

Gerelateerde thema's

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.