Masterclasses vol tips over gebiedsontwikkeling en het omgevingsplan

21 oktober 2022

De afgelopen maanden hebben de samenwerkende stedenbouwkundige bureaus samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Programma Aan de slag met de Omgevingswet en Geonovum gewerkt aan een instrumentarium voor het omgevingsplan. Op 11 oktober verzorgden zij een middag vol online masterclasses om het instrumentarium te introduceren. De hele reeks masterclasses is opgenomen en online terug te kijken.

Aan de hand van praktijkcases is ervaring opgedaan met hoe je onder de Omgevingswet ontwikkelingen kunt aanpakken. De praktijkvoorbeelden geven een praktische handreiking binnen de vele keuzemogelijkheden die de Omgevingswet biedt. Zowel voor gemeenten als voor bureaus is het instrumentarium daarmee een bruikbaar instrument.

Er waren 11 oktober Masterclasses te volgen over strategiekeuzes, over de structuur van het omgevingsplan en over regelsets. Ook kon je aanschuiven bij sessies over het inzetten van de Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA), over annoteren, over het verwerken van voorbereidingsbesluiten en er was een sessie over wat er wegkomt achter TAM-IMRO.

Leergang

Het delen van kennis en ervaring gaat verder in de vorm van een leergang. De eerste leergang gaat in november van start op locaties verspreid door het land. Ook is er een mogelijkheid om de leergang digitaal te volgen. De leergang bestaat uit een (verplichte) Basismodule die vooral ingaat op de routekaart voor het omgevingsplan. Daarnaast zijn er naar keuze aanvullende modules te volgen over TAM-IMRO, het toepassen van BOPA de regelset en basismodellen en annoteren en voorbereidingsbesluit.

Meer informatie over de leergang vind je op de website van de BNSP.

Terugkijken Masterclasses

De Masterclasses zijn terug te kijken op Youtube.

Gerelateerd nieuws

Geen updates meer missen?

Automatisch op de hoogte blijven? Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven.